Google estrena el seu propi motor de renderització web

Compartir

Blink hereta de WebKit, al qual substituirà futurament com a motor en el navegador Chrome, i també per a Opera.

Logotip de Google. Imatge de Marcin Wichary disponible a Flickr sota llicència Creative Commons

Logotip de Google. Imatge de Marcin Wichary disponible a Flickr sota llicència Creative Commons

Si la setmana passada explicàvem que Mozilla i Samsung s’han aliat per desenvolupar Servo, aquest anunci va coincidir en el temps amb el de Google, també sobre motors de renderització. I és que la companyia de Mountain View, productora del browser Chrome, ha presentat el seu propi fork de WebKit, batejat com a Blink (pampalluguejant).

WebKit fou creat per Apple per equipar el seu propi navegador web Safari, com a fork de KHTML, el motor de renderització de pàgines web creat en el marc del projecte KDE. En ser la seva base programari lliure, la companyia de Cupertino es va veure obligada a respectar la llicència del codi font i va alliberar el codi font del producte resultant, ja sota el nom de WebKit. Gràcies al bon rendiment i alta compatibilitat d’aquest, fou adoptat ràpidament per altres browsers, com el mateix Chrome.

Google justifica el canvi en el fet de que a WebKit se li ha quedat petit per a Chrome, ja que no li treu tot el suc a l’arquitectura multiprocés que empra aquesta aplicació, a més d’haver-se complicat el seu desenvolupament i, per tant, també l’acomodament de WebKit dins del seu programari.

La solució òbvia per als nois de Sergey Brin i Larry Page era derivar el projecte i construir un ‘fork’, una desviació més adaptada a les seves necessitats. Això els permetrà, segons indiquen, netejar fins a 4,5 milions de línies de codi font repartides en més de 7.000 arxius, condensant el codi font del motor de renderització, fent-lo més ràpid, que encaixi més bé amb la resta de Chrome, i més segur i amb menys quantitat de bugs.

El nou motor Blink serà adoptat també per Opera, productora del browser homònim, segons ens relata Bruce Lawson -treballador de la companyia- en el seu propi blog.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: