Google fa marxa enrere a la Xina?

Compartir

GoogleLa companyia del cercador deixa de redirigir els seus usuaris xinesos als servidors de Hong Kong per defecte, per donar-los l’oportunitat de triar entre els serveis per a la Xina o bé la cerca a través de Hong Kong. La renovació de la llicència per operar a la República Popular de la Xina, la motivació per al canvi.

Google s'enfronta al govern xinèsGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons afirma la mateixa Google, aquesta companyia ha decidit primar el dret a la informació dels internautes xinesos abans que ser expulsada de l’enorme país asiàtic, ja que la seva llicència per operar allà estava propera a expirar, i les autoritats no veien amb bons ulls la redirecció que havia realitzat del seu cercador cap als servidors de Hong Kong, eludint així la imposició d’autocensura.

Google ha anunciat a través del seu bloc oficial que, en comptes de redirigir de manera automàtica als internautes que es dirigeixin a google.cn als seus servidors de Hong Kong (google.com.hk), el que farà serà dirigir-los a una landing page* amb l’opció de cerca a Google.cn (es pot suposar que censurada des de la mateixa empresa) o bé d’anar mitjançant un enllaç al Google de Hong Kong.

D’aquesta manera, la multinacional nord-americana vol evitar conflictes amb el govern xinès, ja que la seva llicència per operar al país expirava el passat dia 30, i en aquests moments s’està esperant la seva renovació efectiva malgrat que -i segons les notícies que m’han arribat- Pequín encara no s’ha manifestat. Una tensa espera que pot donar lloc al desastre per a la companyia de Mountain View si és que el govern del país oriental opta finalment per deixar-la fora d’un mercat tan sucós.

No és possible qualificar de "marxa enrere" el moviment de la companyia del cercador, ans al contrari, d’una valentia inusual, deixant de banda que sigui intel·ligent o no per als negocis. Google està a un pas de veure el desplegament de telèfons mòbils governats per Android tant en el mercat xinès com a l’indi, i la no-renovació de la seva llicència perjudicaria molt aquesta entrada, que malgrat tot es pot dur a terme sense la presència de Google al mercat, ja que en ser un sistema operatiu obert, es poden substituir els serveis d’aquesta empresa pels d’un altre operador, o directament prescindir-ne.

La companyia de Mountain View ha arriscat molt amb la seva aposta contra el regim de Pequín, i tal i com vaig dir al seu dia, aquest últim té totes les cartes a la seva mà per erigir-se en guanyador de la partida. Tampoc veig clar el motiu d’aquest enfrontament, però potser simplement perquè estic massa acostumat a escoltar mentida rere mentida de les grans corporacions, i a veure només estratagemes de màrqueting per a fer-les guanyar enters en imatge entre els usuaris, i no que em vinguin amb discursos sobre ètica. Potser hauríem de confiar una mica més en Google però ¿fins a quin punt?

* Pàgina d’arribada o, literalment, d’aterratge. És aquella que els internautes solen veure quan consulten una adreça determinada arribant a ella com a producte de la navegació web o dels resultats d’un cercador online.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina