Google facilita la sincronització del seu calendari i contactes amb l’iPhone i dispositius Windows Mobile

Compartir

GoogleEl servei es troba encara en fase beta, i ha de ser emprat amb molt de compte a l’iPhone i dispositius Windows Mobile per tal de no perdre els contactes guardats en el terminal.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Un dels principals handicaps al qual s’han enfrontat fins ara les utilitats en línia de Google (principalment Gmail, Calendar i Docs) és el seu ús des de dispositius mòbils, tot i que és un tema que s’ha buscat millorar constantment per part de la multinacional nord-americana. Ja l’any passat, Google va llançar Sync per a BlackBerry, una eina que facilita la sincronització dels contactes de Gmail i els esdeveniments de Calendar en els populars smartphones de la companyia canadenca RIM.

Ara Google amplia la capacitat de sincronització dels seus serveis a una gamma més ampla de dispositius que empren l’estàndard SyncML. Aquest consisteix en un llenguatge d’intercanvi de dades entre diferents dispositius i independent de plataforma. Entre d’altres sistemes, Symbian i Windows Mobile disposen de compatibilitat amb aquest estàndard.

Amb les noves eines de sincronització, Google facilita que dispositius com el reeixit iPhone i tots els smartphones basats en Windows Mobile puguin sincronitzar bidireccionalment els contactes de Gmail i els esdeveniments de Calendar. A més, aquesta utilitat suporta connexió de tipus push*, pel què qualsevol canvi que realitzem al calendari o els contactes des del nostre PC, es veurà en qüestió de minuts al telèfon i viceversa sense haver de realitzar cap acció extra.

La configuració d’aquest servei (que és gratuït i que requereix només disposar d’un compte Google**) varia segons dispositiu, i en el suport tècnic disposem de tutorials per a cadascuna de les famílies de telèfons suportats en els quals se’ns explica com configurar el nostre terminal.

Els usuaris de Google Apps, la versió corporativa (i de pagament) de les aplicacions en línia gratuïtes de la companyia del cercador, també poden utilitzar aquest servei, que haurà de ser activat per l’administrador del sistema.

Google Sync també pot funcionar com a eina de backup (copia de seguretat) per a les dades del nostre dispositiu mòbil, ja que sincronitzant-lo amb un repositori extern de dades, tindrem còpia de tot el mateix que disposem en el nostre telèfon, pel què si aquest resulta danyat, extraviat o robat, no perdrem tota la informació amb ell.

Punts que s’han de tenir en compte per als interessats

Google adverteix a aquelles persones interessades en utilitzar aquest servei de sincronització de calendaris i contactes que encara es troba en fase beta, tal com molts altres productes, pel què la companyia no es fa responsable de possibles pèrdues de dades o malfuncionaments que puguin succeir durant la seva execució.

També s’explicita que en els casos de l’iPhone i Windows Mobile, la sincronització provocarà que els contactes de Gmail prevalguin en detriment dels que tinguem a la memòria del mòbil, que seran esborrats.

En qualsevol cas, i independentment de la plataforma mòbil que utilitzem, recomanem llegir atentament les instruccions d’instal·lació i configuració així com les principals pautes d’ús per als diferents telèfons. Tampoc és desaconsellable deixar-se caure pels fòrums d’usuari per tal de bescanviar opinions amb altres persones que també empren aquest servei així com veure altres problemes que els hagin pogut sorgir.

Un pas més cap al gran germà?

Novament, la multinacional del cercador ens presenta un servei que es basa en disposar de part de les nostres dades personals en els seus servidors. D’un temps ençà, l’omnipresència de Google a totes les àrees de la Web 2.0 amb la quantitat de dades que està recollint de milions de ciutadans de tots els països, genera controvèrsia i polèmica. Novament ens trobem davant d’un servei que segurament no deixarà indiferents als defensors dels drets digitals.

Destacar que Google disposa d’una política de protecció de dades, malgrat que això no ha estat un obstacle per a què sigui criticada per les seves gegantines proporcions i pel potencial poder que està acumulant. Fins i tot se l’ha arribat a titllar de ser "la nova Microsoft", en al·lusió a les pràctiques quasi-monopolístiques que molts atribueixen a la companyia de Redmond al llarg dels darrers anys en el terreny del programari.

* que no requereix d’intervenció explícita per part de l’usuari per enviar a un dispositiu els canvis realitzats des d’un altre de diferent. Per exemple, el correu electrònic present en els smartphones BlackBerry de RIM és l’exemple perfecte de servei push, ja que l’usuari no ha d’indicar explícitament que siguin descarregats els missatges, sinó que aquests van automàticament al seu terminal.

** essent usuari de Gmail o d’algun altre dels serveis de la companyia del cercador, ja es disposa d’un compte Google.

Guillem Alsina