Google: “farol” a la Xina o veritable sensibilitat?

Compartir

GoogleEn altre temps acusada per molts de contribuir a la repressió de les llibertats a la República Popular de la Xina pel seu acord amb el govern del gegant asiàtic, Google sembla que ara s’ha tornat contestatària i amenaça de marxar del prometedor mercat, fastiguejada per la censura a la que és sotmesa.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Quan Google va entrar en el mercat xinès el 2006 amb el seu cercador localitzat (Google.cn) i oficines, ho va fer havent-se plegat a les exigències del govern asiàtic, que volia posar els punts sobre les is als seus internautes controlant i dient el què aquests podien i no podien veure. En aquell temps, Google va afirmar que la seva entrada en l’escena internauta xinesa portaria més llibertat d’informació al poble, fins i tot a despit de la censura que havia pactat amb el govern.

Gairebé quatre anys després, el gegant d’Internet amenaça de retirar-se del país asiàtic per no estar d’acord amb les mateixes pràctiques a les quals va donar permís. El detonant: una atac als seus servidors perpetrat a mitjans desembre i que Google afirma pot haver estat orquestrat des del govern xinès.

Els servidors de la companyia nord-americana són objectiu de nombrosos atacs, malgrat que molt pocs d’aquests tenen algun èxit, estavellant-se tots els altres contra el mur de seguretat establert per la companyia de Mountain View. Però el patit a finals de l’any passat va ser diferent: segons afirma Google en el seu bloc oficial, la forma de dur-lo a terme fou altament sofisticada i va implicar també atacs a altres companyies d’Internet.

Segons continua explicant Google, la investigació posterior va revelar que l’objectiu principal de l’atac era aconseguir accés als comptes de Gmail i altres serveis en línia emprats per dissidents xinesos i activistes prodrets humans de fora del país però que mantenen relació amb activistes de dins del país. La multinacional veu en això la mà del govern, buscant obtenir dades que comprometin la identitat i les comunicacions d’aquestes persones, al mateix temps que afirma que tal objectiu no fou aconseguit o que la informació obtinguda és tan mínima que no resulta útil.

El govern de la República Popular de la Xina ha negat la seva participació en els atacs, i ambdues parts s’han embrancat en un duel dialèctic. Per part de Google, l’amenaça de tancar les seves oficines a Pequín, el seu cercador Google.cn i abandonar el país. Per part del govern del gegant asiàtic, el discurs és el de defensar la censura que aplica al país, quelcom que segons la seva opinió no incumbeix a estrangers.

Qüestió de mercat?

Podríem preguntar-nos si l’actitud del gegant d’Internet respon a mals resultats de la seva aposta pel mercat xinès; una Google amb poc tràfic a la Xina veuria la seva imatge pública afectada per la seva relació amb un govern considerat dictatorial, pel què el resultat no compensaria. Però la realitat és que Google ostenta la tercera posició d’un mercat excepcionalment enorme, que creix dia a dia i al qual li manca encara molt camí per recórrer, pel què -i malgrat perdre el pols al país amb Baidu.com, cercador de la companyia xinesa homònima i primer classificat en el rànquing de llocs més visitats a la Xina- és poc probable que vulgui perdre tant públic objectiu i, sobretot públic futur.

Al meu parer, els problemes entre Google i el govern xinès vénen des de més enrere, de més lluny però per quelcom del què aquí només ens ha arribat un llunyà rumor i la notícia de portada que estic comentant, ja que destaca pel seu impacte. No, sense cap mena de dubte aquest problema no és nou, sinó que en fonamenta en algun desencontre més profund però del qual els mitjans de comunicació de la resta del món no ens n’han informat.

Tampoc vull pensar que només sigui un tema de mercat; és possible que a Google hagin signat en el passat amb una veritable intenció d’aportar el seu gra de sorra a la lluita per la llibertat a la Xina i, al final, la jugada els hagi sortit malament. Els hem de donar el benefici del dubte.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)