Google Fiber: atac a la jugular de les operadores

Compartir

La companyia del cercador demostra el que pot fer si li toquen molt els nassos amb això de la “taxa Google”.

Logotip de Google. Imatge de Marcin Wichary disponible a Flickr sota llicència Creative Commons

Logotip de Google. Imatge de Marcin Wichary disponible a Flickr sota llicència Creative Commons

Aquesta setmana passada donàvem compte, en aquest mateix rotatiu, del llançament de Google Fiber, de moment en exclusiva a les dues Kansas City que existeixen als Estats Units (estats de Kansas i Missouri). El nou llançament de l’empori d’Internet sembla una clara advertència a les operadores, una mena de podem prescindir de vosaltres.

Google i les operadores d’Internet per cable i mòbils porten molt de temps a la grenya per una part del pastís que genera la publicitat online. Aquesta és la principal font d’ingressos de Google, i les operadores es queixen de que els nois de Sergey Brin i Larry Page generen els seus beneficis aprofitant-se de les seves infraestructures però sense contribuir a la millora d’aquestes. És més, essencialment les operadores mòbils, argumenten que els internautes que empren els serveis de Google sobrecarreguen les xarxes, generant beneficis per a aquesta darrera companyia i provocant-los problemes pels quals no reben, a canvi, cap compensació.

Diverses operadores han sol·licitat l’establiment de l’anomenada “taxa Google”, un impost a les grans multinacionals d’Internet que haurien d’abonar una fracció dels seus beneficis a les operadores per ajudar a aquestes al manteniment de la infraestructura de xarxes.

Per la seva banda, Google es defensa d’una manera senzilla: les operadores ja cobren als usuaris per la connexió, i aconsegueixen beneficis a final d’any, pel què si volen millorar les seves infraestructures, haurien de dedicar-los part d’aquests beneficis en comptes de repartir-los entre els seus accionistes.

Amb la sortida al carrer de Google Fiber, la lluita entre la companyia de Mountain View i les operadores entra en una nova fase. Sembla que Google vol demostrar que pot prescindir d’elles, proporcionant fins i tot connectivitat gratuïta als usuaris (això sí, després del pagament de 300 dòlars en concepte d’obres per connectar-lo a la xarxa). Aquesta connectivitat seria subvencionada mitjançant la compra de continguts com ara televisió a la carta, música a la carta, diversos serveis online, apps i dispositius.

El “regal” d’un Nexus 7 i emmagatzemament en el núvol amb Google per la connexió més ràpida i cara (120 dòlars mensuals) tampoc queda exempt d’intencionalitat; la xarxa de Google s’ha de finançar extraordinàriament amb l’adquisició de continguts per part dels usuaris, i el Nexus 7 és només el portal d’entrada a tals continguts, una manera d’obtenir més rendiment econòmic de la xarxa de connexió.

Google comença, amb aquest moviment, un experiment; l’empresa vol saber si algun dia podrà prescindir de les operadores, si l’accés físic a la Xarxa serà una commodity (peça el preu o cost de la qual és tan irrellevant que es pot deixar gratis en ser assumit per un altre element de la cadena) que es subvencionarà amb els continguts.

Si té èxit, no seria d’estranyar que Brin, Page, Eric Schmidt i els seus, vulguin en el futur proper expandir el seu experiment a tots els Estats Units i, un dia en el futur llunyà, a tot el món, donant per conclòs el contenciós amb les operadores en erigir-se com el seu guanyador. Si no el té, Google s’haurà pogut permetre perdre una petita part de tots els diners que disposa, però el pols amb les operadores seguirà viu, cosa que no li interessa.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: