Google fuig de la fragmentació a Android

Compartir

AndroidUn dels anuncis més destacats que s’han fet en la conferència I/O que la multinacional del cercador dedica als seus desenvolupadors és el de la propera generació de la plataforma Android, que rep el nom en clau d’Ice Cream Sandwich, i que significarà la fi de les dues branques separades del sistema per a tablets i smartphones respectivament. Una aliança de fabricants amb l’objectiu de controlar les actualitzacions dels terminals sembla la segona mesura de Google per a liquidar el fantasma de la fragmentació que alguns atribueixen a la seva plataforma de programari.

Redacció – Ice Cream Sandwich, o el que eventualment seria Android 4.0, reunificarà en una única branca el que ara són dues variants diferenciades del mateix sistema: Android 2.x per a smartphones i 3.x per a tablets. Les seves diferències són subtils, però -i especialment en la interfície d’usuari- cadascun d’ells està més adaptat al tipus d’aparell sobre el qual ha de córrer.

La diversitat de versions en Android ja era un maldecap per a Google, que veia que moltes de les crítiques abocades per la premsa especialitzada apuntaven en la direcció d’un possible futur fraccionament de la plataforma, amb versions particulars per a fabricants i aparells, que dificultaria el progrés d’Android en el seu conjunt.

Amb Symbian ja passava una cosa semblant: una aplicació havia d’estar preparada per a un terminal o una sèrie d’ells en concret. Així, per a cada descàrrega, l’usuari s’havia d’assegurar de la compatibilitat amb el seu propi terminal. Android va aconseguir eliminar tot això gràcies a l’ús d’una màquina virtual que permet una execució uniforme gràcies a proporcionar (i restringir) els recursos emprats per les aplicacions als mateixos en cada aparell.

Amb el naixement dels tablets gràcies a l’iPad d’Apple i en confiar els fabricants en Android per a donar la rèplica al gàdget de la companyia de la poma, Google es va trobar davant d’un nou escenari nou i amb un altre perill per a la unitat d’Android. És per tot això que, probablement, la multinacional del cercador ha buscat evitar que creixin les possibilitats de fragmentació de la plataforma unificant les dues branques existents (smartphones i tablets) en una de sola.

Una altra iniciativa que apunta en aquest sentit és l’aliança de fabricants i operadores que va donar a conèixer la multinacional; en ella s’hi troben implicats noms de la talla d’HTC, Sony Ericsson, Samsung, Motorola, Verizon, AT&T i Vodafone, i el seu objectiu és garantir les actualitzacions pertinents del programari dels terminals almenys durant any i mig.

D’aquesta manera, Google també s’estalviarà bona part de la diversitat de les versions d’Android, ja que al mercat hi podem trobar aparells que munten la 1.5, 1.6, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 3.0 i aviat la 3.1 . Les actualitzacions es realitzen segons els interessos de fabricants i operadores, pel que no es distribueixen de la mateixa manera en el mateix terminal depenent de la companyia que tingui contractada l’usuari o del país en el qual es trobe.

La sortida al mercat d’Ice Cream Sandwich està prevista per a algun moment del darrer trimestre d’aquest any, tot i que no s’han revelat ni dates més concretes ni detalls de com serà.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina