Google intenta baixar els preus dels smartphones

Compartir

El preu del Nexus 5 és d’allò més avantatjós, però és que la companyia del cercador està fent el mateix amb la gamma ‘baixa’ de Motorola, i penso que és per forçar a una davallada general dels preus dels terminals flagship a la llarga.

Google_nexus5_android

Tot llegint l’altre dia l’encertada opinió del meu amic i company de publicació Marc Corredera sobre el Nexus 5, en la qual deia que el preu d’aquest dispositiu és més adequat als costos reals de produir un telèfon intel·ligent que el d’un Samsung Galaxy S IV o un Xperia Z1 de Sony, vaig recordar les misterioses paraules pronunciades per Eric Schmidt a la keynote que va adreçar a l’audiència del Mobile World Congress 2012 en nom de Google.

Llavors, Schmidt es va mostrar segur que en un breu periode de temps els smartphones baixarien de preu fins acostar-se al nivell d’un feature phone, aquells aparells a mig camí entre els móvils tradicionals i els smartphones, com la sèrie Asha de Nokia.

Amb el temps, s’ha demostrat el seu error; a dia d’avui (i si prenem com a referència els preus dels terminals flagship lliures), un telèfon intel.ligent dels més potents costa fàcilment de 600 euros en amunt.

En canvi, i com indica en Marc en el seu article, un Nexus 5 amb processador de quàdruple nucli en la seva versió de base amb 16 GB. d’emmagatzematge intern, 2 GB. de RAM i una pantalla de gairebé 5 polzades amb 445 ppi, surt per 349 euros, 399 si volem duplicar la quantitat d’espai d’emmagatzematge intern, un preu també prou assequible.

Però no ens quedem només amb aquest terminal, que el fabrica LG amb el permís d’ús de la marca Nexus per part de Google, i anem-nos-en a una altra companyia fabricant, aquest cop directament depenent de la multinacional de Mountain View: Motorola.

Si bé Google ha d’anar amb molt de compte amb el que fa amb Motorola per no fer enfadar la resta de fabricants, sembla que pot fer servir aquesta empresa per intentar fer baixar el preu dels terminals. Examinem primer el darrer terminal que ha llançat, i que molts qualifiquen de “low cost”.

Per menys de 200 euros, el Moto G ofereix tot un processador de quatre nuclis amb 1 GB. de RAM. I, si bé l’espai d’emmagatzematge és de 8 GB. (pagant una mica més, s’estira fins als 16) i la pantalla no sobrepassa les 4,5 polzades, el maquinari és prou potent per suposar que amb una CPU dual-core el preu es podria acostar força més als 100 euros, i això ja si que és més semblant a un feature phone.

El germà gran d’aquest terminal és el Moto X, que no s’ajusta a aquesta descripció que he fet ja que per més de 400 euros ofereix una CPU de doble nucli i 2 GB. de RAM amb pantalla de 4,7″. No és un maquinari mancat de potència, però probablement (i sobretot pel processador), hauria hagut de sortir per uns 350 euros al canvi. I probablement el veurem baixar fins a aquest preu més endavant.

Al meu parer, Google està interessada en que el preu dels smartphones flagship baixi progressivament fins a situar-se potser no en el preu d’un feature phone, però sens dubte si en una quantitat més assequible per a la majoria dels consumidors, de manera que es puguin permetre la compra d’un terminal més potent. I, més potència equival a més i diversos usos, els quals en la majoria dels casos beneficiaran l’estratègia de Google ja que passaran pels seus serveis.

Per exemple, l’adquisició d’un nou terminal potent per part d’un usuari que no ho és de Gmail, portarà a que aquest s’hagi d’obrir indefectiblement un compte en el servei online de la casa. A aquest compte s’hi aparellarà un perfil de Google+, el faci servir o no, i la companyia ja tindrà un nou usuari a comptabilitzar en la seva guerra de xifres amb Facebook, independentment que aquest faci servir o no la xarxa social dels nois de Mountain View.

Tot són, doncs, avantatges per a Google, mentre que la davallada en els marges de beneficis se l’hauran de menjar empreses com Sony, Samsung, LG o HTC, les quals usaran Android igual que ara.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: