Google juga a fet i amagar amb el ‘fake’ de Facebook Home

Compartir

Poc després que la imitació titulada ‘Facebook Home Official’ fos retirada de la Play Store per Google, els seus creadors van aconseguir incloure-la novament sota el nom d’un altre desenvolupador, i va tornar a ser retirada per la companyia del cercador.

Imatge de Facebook Home emprada en la promoció de Google Play del 'fake'

Imatge de Facebook Home emprada en la promoció de Google Play del ‘fake’

El dilluns vam parlar de Facebook Official Home, una app que no té res a veure a nivell oficial amb la popular xarxa social (ben al contrari del que el seu nom indica) però que aprofita l’expectació generada per la presentació i limitada disponibilitat de Facebook Home (l’oficial, aquesta si) per temptar els usuaris interessats.

Aquesta aplicació, una simple estafa que instal·la quelcom vagament semblant a l’autèntica Facebook Home però sense cap funcionalitat, el que fa és presentar a l’usuari publicitat, que és d’on es financen els autors.

Després de la polèmica, sembla que Google la va eliminar de la seva botiga d’aplicacions Play o, almenys, això hem deduït en intentar accedir a la pàgina en la que estava allotjada, i en la qual només hi podem llegir un missatge d’error. Però, pertinaços en el seu interès, els desenvolupadors van tornar a “marcar-li un gol” a Google, aconseguint tornar a introduir l’app en Play malgrat que només hi ha estat unes poques hores.

Els que intenten trobar ara el 'fake' es topen amb aquest missatge d'error

Els que intenten trobar ara el ‘fake’ es topen amb aquest missatge d’error

Per camuflar el seu 'fake', els autors empraven imatges de l'autèntic Facebook Home, com aquesta, que hem tret de la pàgina de Play del clon imitador abans que fos tancada

Per camuflar el seu ‘fake’, els autors empraven imatges de l’autèntic Facebook Home, com aquesta, que hem tret de la pàgina de Play del clon imitador abans que fos tancada

El truc emprat és tan evident que podria ruboritzar els nois de Sergey Brin i Larry Page: tot era igual que en la versió anterior (tret de lleugers detalls que la feien més semblant a la Facebook Home real), tret del nom del desenvolupador, que va passar de personalgroups a manocool.

Aquests fets poden afegir més llenya al foc de l’eterna polèmica entre la seguretat que presenten les botigues online fèrriament controlades pels seus editors, com l’App Store d’Apple o la BlackBerry World, i aquelles dels editors que són més laxos amb les validacions que ha de passar una app per ser acceptada, com la Play Store de Google per a Android.

Davant d’aquesta situació, i sense descartar que els impulsors de Facebook Home Official puguin intentar una nova maniobra semblant sota un altre nom, recomanem a tots els internautes posseïdors d’un smartphone Android compatible amb Facebook Home (HTC One X, One X+, Samsung Galaxy S III, Note II) que vagin amb molt de compte abans de descarregar i instal·lar una app que digui ser Facebook Home, o que se li assembli en el nom.

Una bona pista per evitar confusions és fixar-se en el nom del desenvolupador. Només la versió oficial està signada per Facebook, ja hem vist que les imitacions estan signades per altres companyies, en el cas que ens ocupa, personalgroups i manocool.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: