Google llança Chrome, el seu propi navegador web de codi obert

Compartir

Una interfície molt simplificada i estar optimitzat per a la nova generació d’aplicacions en línia constitueixen els punts forts d’aquest nou navegador, que sense cap mena de dubte posarà les coses difícils a la resta de competidors en una animada guerra de browsers.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La companyia del cèlebre cercador va sorprendre ahir amb l’anunci realitzat en el seu bloc oficial sobre el llançament avui d’un nou navegador web de codi obert anomenat Chrome. Quan semblava que Google recolzava a Firefox en la particular guerra que aquest browser manté amb l’Internet Explorer de Microsoft, se n’ha anat per la tangent amb el seu propi producte, també de codi obert.

 

Una imatge de com serà Google Chrome

Chrome neix en el si d’una empresa l’activitat de la qual gravita al voltant d’Internet: el seu famós cercador fou només el començament d’una llarga saga d’aplicacions i utilitats en línia com el servei de correu electrònic Gmail, el primer en oferir una giga d’emmagatzematge per a missatges enlloc dels habituals pocs megues d’altres. Les Google Apps, suite ofimàtic en línia composta per processador de textos, full de càlcul i programa de presentacions, són un altre exemple de l’activitat i els productes d’aquesta multinacional nord-americana, que s’ha preocupat per a què tots ells funcionin correctament en tots els sistemes operatius i navegadors web, especialment en la plataforma lliure GNU/Linux.

El navegador web Firefox semblava ser fins ara el preferit de la companyia, ja que venia inclòs en el seu conjunt d’aplicacions Google Pack. Chrome ha estat desenvolupat no d’acord amb aquest ni amb altres navegadors, sinó des de zero partint de la proposta de com hauria de ser un navegador web òptim per als treballadors de la companyia i els usuaris dels seus serveis i productes.

La simplicitat d’instal·lació i ús han estat dues de les premisses a partir de les quals s’ha dut a terme el desenvolupament de Chrome, ja que la seva intenció és arribar a qualsevol perfil d’usuari. Per exemple, si la tendència actual és incloure un quadre de text enllaçat amb un cercador a la interfície del navegador, Chrome només disposa d’un element, una barra d’adreces a partir de la qual poden realitzar-se també cerques a la Xarxa.

Seguint les actuals tendències en el desenvolupament de navegadors web, Chrome permet a l’usuari visualitzar diferents pàgines repartides en diverses pestanyes dins de la mateixa finestra del navegador, però a diferència d’altres, si un bug (fallada informàtica en anglès) provoca una errada en una pestanya, aquesta no fa caure a la resta de les que tinguem obertes, doncs emprant una tècnica semblant a la de la virtualització, els enginyers de Google han aconseguit fer de cada pestanya un entorn aïllat.

Això, a nivell de seguretat, també pot ser una gran idea que aviat copiïn altres navegadors, doncs permetria minimitzar atacs de “cross-site scripting” (en els quals s’empren dues pàgines diferents). També comptem, com amb l’Opera, amb una funcionalitat que ens permet veure les miniatures de les pàgines que tenim carregades en les diferents pestanyes obertes.

Si volem separar el contingut d’una pestanya cap a una finestra nova podem fer-ho d’una forma molt fàcil i ràpida, amb tan sols arrossegar i deixar anar (drag&drop) la pestanya esmentada fora de l’actual finestra del navegador. De la mateixa manera, podem afegir el contingut d’una finestra a una altra amb tan sols arrossegar i deixar anar. En aquest darrer cas, el que farà el navegador és crear una nova pestanya amb el contingut de la finestra que hem arrossegat.

Tractant-se d’un navegador l’objectiu bàsic del qual és l’execució d’aplicacions en línia, Chrome disposa d’un nou “engine” (motor) de Javascript més ràpid. El seu nom no deixa cap mena de dubte: V8, com els famosos i potents motors de cotxe d’origen nord-americà. A més, també ens facilita la creació de forma ràpida d’accessos directes a les nostres aplicacions en línia preferides, de manera que les tinguem accessibles des de l’escriptori. En resum, un acostament més al concepte del Network Computer (Ordinador en Xarxa, que utilitza exclusivament aplicacions en línia amb un petit sistema operatiu que carrega el que és necessari per accedir a aquestes aplicacions).

Per a aquells internautes que vulguin privacitat en la seva navegació, Chrome ofereix el mode Incognito, que no guarda les pàgines visitades a l’historial de navegació, elimina les cookies que s’hagin generat o tampoc desa referències als fitxers que hàgim descarregat. Tot i això, no bloqueja l’enviament de dades des del nostre ordinador local als llocs que estem visitant.

Com no podia ser d’altra manera en un navegador d’última generació, també s’hi ha inclòs una eina anti-phishing i pàgines perilloses que ens avisa amb una cridanera pàgina web en color vermell quan estem a punt d’entrar en un lloc compromès segons una sèrie de llistes negres. En aquest cas, ens dóna l’oportunitat de tornar a la pàgina anterior o bé de continuar la navegació sota la nostra responsabilitat.

Finalment, esmentar que no s’inclou un gestor de descàrregues que s’obre en una finestra independent, sinó que en baixar un fitxer, la informació sobre la velocitat de descàrrega i la quantitat de dades que s’estan baixant des d’Internet els podem visualitzar a la part inferior de la mateixa finestra.

De moment, Google Chrome pot ser descarregat en versió beta* per a Windows, mentre la companyia assegura que s’està treballant en les versions per a GNU/Linux i Mac OS X.

Per tal de presentar Chrome en societat, als encarregats de fer-ho se’ls va ocórrer una idea original: un còmic en el qual diversos personatges que representen a enginyers de Google expliquen les idees bàsiques i les funcionalitats que presenta el nou navegador. D’aquesta manera, s’espera que qualsevol usuari independentment del seu nivell de coneixements tècnics, pugui fer-se una idea del que se li està oferint.

* El seu model de desenvolupament sembla el de beta continuada, com la majoria dels serveis en línia de la companyia.

Guillem Alsina