Google llança eina de geolocalització de smartphones

Compartir

S’enfronta a productors de programari de seguretat que ofereixen solucions semblants, partint amb avantatge en aquesta lluita per la manca de cultura de la seguretat existent entre els usuaris de smartphones.

les possibilitats de l'Android Device Manager

les possibilitats de l’Android Device Manager

Qui més qui menys, gairebé tots hem sentit o llegit alguna vegada una d’aquestes històries que corren per Internet de persones que han localitzat el seu ordinador portàtil robat gràcies a les funcionalitats proporcionades per les aplicacions pròpies d’Apple, activant la webcam, prenent fotos del lladre, i fent-les arribar a la policia, que ha capturat el malfactor i recuperat el portàtil de la víctima.

Potser inspirades en aquestes històries, diverses empreses de programari de seguretat han creat eines que, un cop instal·lades en el nostre smartphone, permeten (entre altres funcionalitats) la seva geolocalització i fins i tot l’activació remota de la càmera davantera per a prendre fotos de qui ens l’hagi sostret.

Tot i això, aquestes apps encara són poc emprades per la gran majoria dels posseïdors de smartphones, instal·lats encara en una cultura semblant a la dels usuaris de PC al poc de l’aparició dels primers virus: sensació de confiança pel que fa a les amenaces del programari, desconeixement de les eines i poca preocupació per conèixer-les, i confiança en què això no els passarà mai a ells.

Probablement sigui aquest desconeixement d’aquesta mena d’eines el que ha portat a Google a llançar la seva pròpia solució, l’Android Device Manager, que estarà disponible per a la seva descàrrega en el Google Play a partir de finals d’agost.

La principal funcionalitat d’aquesta app és la geolocalització del terminal. A través d’un ordinador personal, ens podrem connectar amb el telèfon (sempre que aquest estigui encès) i veure la seva posició en un mapa, encara que en aquells moments estigui bloquejat.

També podem esborrar remotament les dades per tal que aquestes no caiguin en males mans, o fer-lo sonar com si truquessin per a localitzar-lo a casa si no el veiem per enlloc (fantàstic per a persones despistades).

Android Device Manager estarà disponible per a terminals amb el sistema operatiu del robot verd a partir de la seva versió 2.2, la qual cosa garanteix que gairebé tots els dispositius actualment en mans dels usuaris el podran muntar.

Queda per veure quina serà la reacció de les empreses productores de programari de seguretat amb solucions anàlogues que abans he esmentat. El que si és segur és que la solució de Google partirà amb avantatge en la lluita per conquerir als usuaris, ja que disposarà de tota la capacitat comunicativa de la companyia de Mountain View darrere seu.

A mig termini, potser la reacció de les companyies productores de solucions de seguretat sigui la mateixa que la que van tenir amb Microsoft quan aquesta va voler posar un peu en el segment dels antivirus: acudir als jutjats.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: