Google llança llenguatge de programació

Compartir

GoogleRep el nom de Go, hereta de C i Python, proporciona una gran velocitat de compilació fins i tot en maquinari antic, i permet generar executables per a la plataforma ARM entre els seus punts més destacats.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La velocitat de desenvolupament d’un llenguatge dinàmic com Python juntament amb el rendiment i la seguretat d’un llenguatge compilat com C o C++, aquest és el motiu i sembla el leitmotiv de Go, el nou llenguatge de programació presentat en societat per Google la setmana passada.

La sintaxi del llenguatge és idèntica a la del C exceptuant les declaracions de tipus, i està pensat per a una velocitat de compilació molt elevada, fins i tot en màquines amb un maquinari modest. De moment, hi ha versions per a Linux i Mac OS X, amb capacitat per a compilar executables de les plataformes x86, x86-64 i ARM. El port per a Mac OS X no disposa, de moment, de capacitat per a compilar executables per a plataformes ARM. La possibilitat de crear aplicacions per a aquesta arquitectura no ens ha d’estranyar, doncs Chrome OS funcionarà tant en la plataforma x86 com en ARM.

També aprofita les capacitats dels sistemes multinucli i multiprocessador actuals, permetent al programador llançar diversos threads o fils d’execució simultàniament.

Go és definit per Google com un llenguatge experimental, pel què en el futur proper és possible i fins i tot probable que evolucioni en gran mesura, introduint noves millores i fins i tot més velocitat. Possiblement també introduirà APIs per comunicar-se amb els principals serveis en línia proporcionats per la multinacional del cercador.

La llicència d’aquest llenguatge és lliure i de tipus BSD.

Seguint les passes de Microsoft?

Encara que sembli un contrasentit, aquesta pregunta no és cap broma; la companyia del cercador està entrant en molts sectors diversos, una expansió que Microsoft va fer en el seu moment per a intentar cobrir tots els arcs possibles del món de la informàtica.

El negoci principal del gegant de Redmond és el seu sistema operatiu Windows i el paquet ofimàtic Office. El pas a l’àrea de la programació era lògic, ja que ningú millor que el fabricant coneix el funcionament de la seva plataforma i pot proporcionar les eines per a què terceres parts creïn aplicacions per a ella… o almenys, això dictaria la lògica. Proporcionar bases de dades i altres aplicacions per al sector empresarial va venir rodat per la penetració de Windows en aquest segment. A poc a poc, i al llarg dels anys, Microsoft ha anat envaint parcel·les del negoci informàtic en les quals el líder era un altre. I normalment amb èxit.

El mateix va fer amb Internet, una xarxa amb la qual a Redmond eren escèptics* respecte al seu futur, una postura a la què van saber donar un gir de 360 graus i es van ficar en ella. I van aconseguir ser líders… almenys en el que a navegadors web es referix amb el seu Internet Explorer. En la resta, Google va arrasar des del seu naixement.

I ara, la companyia del cercador sembla seguir les passes de Microsoft: va començar amb el cercador i derivats (News, imatges, vídeos), després va ser llançant projectes en línia com Docs o Reader, adquirint empreses com YouTube o DoubleClick i, finalment, ha donat el pas als productes offline com el navegador web Chrome, la plataforma per a mòbils Android o el futur sistema operatiu Chrome OS.

Les crítiques, a les quals amb anterioritat s’hi havia acostumat Microsoft, ara comencen a atacar a Google, tímidament -ben cert- però es deixen sentir. Especialment pel que fa a la privacitat dels seus usuaris i la gran quantitat de dades que la companyia recopila d’ells.

I ara toca entrar en un altre camp, en el de la programació. Es quedarà aquí, o llançarà algun entorn integrat o plataforma a l’estil .NET? i, generalitzant, es convertirà en una nova Microsoft? o potser en LA nova Microsoft?

* Microsoft fins i tot va crear la seva pròpia xarxa paral·lela, MSN, que va funcionar entre 1995 i 1996 amb el suport d’AOL als Estats Units.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)