Google llança un nou desafiament a Apple eliminant el suport a H.264 de Chrome

Compartir

GoogleLa companyia del cercador i els nois de Steve Jobs sembla que darrerament juguin al gat i la rata: si un anuncia una cosa, l’altre busca mimetitzar-la o contrarestar-la. L’últim moviment d’aquesta veritable partida d’escacs l’ha fet Google, intentant bloquejar a Apple.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Apple recolza el còdec H.264 i Google el WebM en la particular guerra que aquests dos juntament amb alguns contendents més mantenen per erigir-se com a estàndard de l’HTML 5. Fins ara ambdues empreses recolzaven l’H.264, una mena de "jugador neutre" ja que la seva definició no ha estat realitzada per cap de les dues empreses, i el seu suport era inclòs tant en Chrome com al Safari. I dic era perquè Google ha anunciat que deixarà d’incloure suport per a H.264 en Chrome a favor de WebM, el còdec del qual en va llançar la seva especificació.

La maniobra no ens ha d’estranyar: amb ella, Google "aïlla" Apple com a únic gran contendent que aposta per H.264 en el seu Safari, ja que Google i Opera estan més per OGG Theora, principalment per qüestions pecuniàries (no van sobrats de royaltys com sí que passa a Google i a Apple, i han d’apostar pel que és gratuït).

Malgrat tot, el què ha fet Google és canviar de cavall a mitja cursa, ja que amb anterioritat va apostar fort per l’H.264 introduint-lo, per exemple, a YouTube. Maniobra maquiavèl·licament calculada? Tot podria ser…

El moviment de la multinacional de Mountain View deixa encara més fracturat el panorama dels competidors per alçar-se com a estàndard per convertir-se en el còdec de vídeo de l’HTML 5, quelcom que s’ha convertit en tot un joc polític. Prengui la decisió que prengui el W3C, al final segur que no satisfarà a tothom degut, precisament a aquesta fragmentació. I sort tindrem si no s’alça cap “insurrecció” entre els fabricants de browsers, malgrat que el més probable és que surti algun dels competidors que, a més d’incloure suport per al còdec finalment triat, opti també per incloure el seu propi.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina