Google manté el tipus a la Xina

Compartir

GoogleUn cop passades les primeres hores després de moure els seus servidors a Hong Kong i deixar d’autocensurar-se, les visites a Google.cn no només es mantenen sinó que ha arribat a superar puntualment a Baidu, el “rei” dels cercadores a la Xina. Podem començar a preguntar-nos si Google no només no s’ha equivocat amb la seva estratègia sinó si, a més, ha encertat de ple.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà que Google va anunciar aquest passat dilluns el trasllat dels seus servidors per a la Xina a Hong Kong i que deixava de censurar els seus propis resultats complint així amb les amenaces que havia fet tot just passat el nadal, gairebé tothom esperava una ràpida intervenció de les autoritats del país asiàtic per impedir la consulta als serveis de la companyia nord-americana des de la República Popular de la Xina, una intervenció que -almenys de moment- no s’ha produït.

Si tenim en compte la pàgina d’informació habilitada per Google per a conèixer l’estat dels seus serveis a la Xina, el govern de Beijing encara no ha mogut fitxa. Malgrat tot, això també pot ser degut a un cert autocontrol de Google; segons ens informa l’agència Reuters, la multinacional del cercador sí que estaria autocensurant els resultats relatius a continguts pornogràfics: els usuaris no poden desactivar el filtre SafeSearch.

En altres casos s’ha detectat un cert grau de censura procedent de l’exterior de Google (llegeixi’s les autoritats xineses), que afecta a temes “sensibles” en el gegant asiàtic com la matança de la plaça Tiananmen o la independència del Tibet. Tampoc s’han plantejat molts problemes d’accés; tot i que es temia que el tram d’Internet de Hong Kong no fos prou per absorbir el tràfic de tots els internautes xinesos que volguessin accedir a Google, de moment aquest està aguantant bé, malgrat que s’han indicat alguns problemes puntuals en hores punta de tràfic d’Internet.

Jugada mestra de Google?

Quan s’esperava un bloqueig total i, com a conseqüència, que pràcticament no hi haguessin visites al cercador de Google, el bloqueig parcial ha provocat l’efecte contrari: els internautes xinesos semblen ara més interessats que mai en Google. Segons les estadístiques publicades per StatCounter, la diferència d’usuaris entre Baidu (empresa autòctona de la Xina i líder en el seu mercat de cerques) i Google ha disminuït fins a tal punt que la multinacional nord-americana va obtenir el primer lloc com a web més visitada el passat dimarts dia 23, tot i que per molt poca diferència i la situació va tornar al seu lloc l’endemà.

Malgrat tot, la distància entre Baidu i Google s’ha vist escurçada des del gener, no d’una manera molt destacable però si sensiblement i malgrat les protestes d’una part de la comunitat internauta xinesa.

Molts vaticinaven l’esfondrament que podia patir la companyia de Mountain View si continuava amb la seva actitud al país asiàtic i, de fet, Google encara té l’espasa de Dàmocles del govern xinès penjant sobre el seu cap, però si aquesta no cau, qui no ens diu que haurà realitzat una jugada mestra de cara a millorar el seu posicionament en el mercat xinès i obtingut una immillorable publicitat a nivell mundial? Potser tots ens vam equivocar en jutjar el declivi de Google a la Xina amb tanta rapidesa.

Mentre, la borsa ha reaccionat favorablement a aquestes dades, augmentant la cotització de la companyia malgrat que pot ser un repunt puntual en una tònica de descens que depèn, sobretot, del que faci el govern xinès. La cotització de Baidu, mentre, segueix a l’alça.

La pilota en el camp xinès?

Un factor que poca gent sembla que hagi tingut en compte és quant pot perjudicar a l’economia xinesa el bloqueig de Google. No per l’acte en ell mateix, sinó per les conseqüències posteriors: l’exemple per a altres empreses estrangeres del que els pot passar si “s’equivoquen” amb la seva política en el país asiàtic, el boicot que molts consumidors occidentals podrien fer a alguns productes xinesos, i el malestar polític generat als Estats Units en particular i a tot occident en general. Aquest darrer podria ser el factor clau per entendre que a Beijing encara no hagin fet res: estarien avaluant la situació i, sobretot, les reaccions provocades a tots els nivells a l’exterior.

La pilota sembla, doncs, que està en terreny xinès. Ara li toca fer la seva jugada al govern de Beijing.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)