Google ‘mata’ l’escriptori Webtop

Compartir

El seu escàs èxit entre el públic ha sentenciat el seu destí, que també afectarà el maquinari com el Lapdock.

El lapdock de l'Atrix 4G

El lapdock de l’Atrix 4G

CNET News publica part d’un missatge oficial de Motorola en el qual l’ara subsidiària de Google confirma que deixarà de banda la tecnologia Webtop inclosa fins ara en la majoria dels seus smartphones.

Presentada en el CES de Les Vegas de 2011, la tecnologia Webtop (el primer exponent de la qual fou l’Atrix 4G de Motorola) va ser un dels pols d’atracció de l’esdeveniment, amb comentaris majoritàriament positius. Aquesta permet convertir un terminal en un veritable ordinador de sobretaula amb tan sols connectar-lo a una dock station.

Abans de ser adquirida per Google, Motorola va intentar convertir la seva línia de Lapdocks (una mena d’ordinadors portàtils sense capacitat de processament pròpia i que empren el smartphone com a CPU) en un accessori que marqués el futur de la computació, amb la idea que el portàtil i el sobretaula acabarien desapareixent i que el dispositiu que els substituiria seria el smartphone, una idea encara molt vàlida.

El que li va fallar a la multinacional nord-americana fou l’execució de la seva idea. Basant-se en la tecnologia d’Ubuntu, Motorola va crear en Webtop un entorn molt limitat, en el qual no es poden instal·lar aplicacions i només es treballa amb el navegador web. A més, el rendiment deixa força a desitjar, almenys en les versions inicials de l’entorn.

El preu dels accessoris necessaris per treure-li el màxim partit a Webtop, i potser que s’avançava una mica al seu temps, completen el quadre d’inconvenients als què s’ha hagut d’enfrontar l’invent de Motorola.

Per si aquests no fossin pocs, el darrer clau del taüt l’ha clavat Google, probablement poc o gens interessada per una tecnologia que, a més, no ha desenvolupat ella.

Aquelles persones que vulguin emprar el telèfon com a ordinador amb un sistema operatiu d’escriptori hauran de recórrer als terminals Sony (amb un sistema semblant en concepció a Webtop, sense Lapdock però amb possibilitat de connectar-los a una dock station i monitor extern), o esperar que surti al mercat Ubuntu for Android, encara sense data.

D’altra banda, Webtop es troba disponible en forma de codi font a Sourceforge sota llicències GPL, LGPL, i MPL (Mozilla), pel que no seria estrany el naixement d’algun tipus de futura iniciativa independent per a continuar-lo, i la formació d’una comunitat independent de desenvolupadors al seu voltant.

Però tot i això, i de seguir aquest camí, partiria amb poc o nul suport per part de la indústria, pel què correria el risc de convertir-se en un altre projecte prometedor però frustrat.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: