Google mostra un component més que podria entrar en un sistema operatiu: la seva línia de comandes

Compartir

GooglePermet gestionar els contactes de Gmail, afegir un post a Blogger, una cita a Calendar o, fins i tot, crear un document a Docs des d’una línia de comandes en GNU/Linux.

Redacció – La potència d’una línia de comandes, aconseguida gràcies a la flexibilitat d’encadenar diverses ordres permetent que el resultat d’una sigui pres com l’entrada de dades per a la següent, i de la creació d’autèntics programes que realitzen funcions complexes gràcies als scripts, queda ofuscada per l’opacitat que suposa haver d’aprendre les comandes que s’hauran d’utilitzar.

Davant d’aquesta opacitat, els entorns gràfics -menys potents per definició- han triomfat entre la gran majoria dels usuaris finals gràcies a la simplicitat que ofereixen, essent en la majoria dels casos tan intuïtius que es poden començar a usar sense requerir de coneixements previs en informàtica. Aquesta ha estat una de les claus del domini de Windows i de la fama de simplicitat dels Apple Mac.

Però entre els professionals informàtics, l’ús de la línia de comandes encara és quelcom habitual, per exemple en l’àmbit de la gestió de servidors corporatius. Potser sigui per això pel que Google s’ha decidit a crear una nova aplicació que consisteix en una línia de comandes amb capacitat per accedir i gestionar els serveis online de la companyia del cercador.

GoogleCL funciona sobre l’intèrpret de Python, pel que és multiplataforma. Comptem per a la seva descàrrega amb un paquet tar.gz i un altre de .deb per a distribucions GNU/Linux com Ubuntu o altres derivades de Debian. Per a altres plataformes, de moment no hi ha paquets precompilats, però sabent com treballa Google recolzant-se en la comunitat de desenvolupadors independents, no tenim gaires dubtes sobre que tard o d’hora hi haurà versions per a Windows i Mac OS X.

Les aplicacions adaptades al seu ús des de GoogleCL són Blogger, Calendar, Contacts, Docs, Picasa i YouTube.

Una peça d’un conjunt més gran?

La companyia del cercador sembla estar alliberant poc a poc components independents per fer front a l’amplitud de productes que disposa Microsoft. Un llenguatge de programació per a desenvolupadors (Go, de moment amb poc èxit), sistemes operatius per a diverses plataformes (Android, Chrome OS), i fins i tot una suite ofimàtica online.

Aquesta peça de programari queda reservada, per la seva natura, a un públic molt especialitzat, majoritàriament desenvolupadors, tècnics i entesos en informàtica amb curiositat per aquest tipus de tecnologies. També pot ser un ham per atraure a administradors de servidors i desenvolupadors web que integrin els serveis de Google en les seves creacions mitjançant aquesta nova eina, però és poc probable que vegem a GoogleCL integrada en Chrome OS o Android.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina