Google no seria l’única afectada per l’atac cracker a la Xina

Compartir

GoogleSegons afirmen des de l’agència Reuters, Yahoo! i altres companyies tecnològiques nord-americanes també han patit els mateixos atacs. La “solidaritat” amb Google és inexistent, i cap de les altres grans corporacions secundarà la postura del gegant d’Internet que, a més, sembla haver estat matisada.

Google s'enfronta al govern xinèsRedacció – L’atac cracker patit per Google a la Xina a finals de l’any passat i que va servir a aquesta d’excusa per a amenaçar de retirar-se del país asiàtic, continua portant cua. L’agència Reuters ha revelat que el mateix atac també va afectar altres empreses tecnològiques, malgrat que aquestes han estat més discretes que la companyia del cercador i, en molts casos, han declinat fer comentaris al respecte.

Una d’aquestes empreses que també s’han vist afectades és Yahoo!, una altra de les grans d’Internet malgrat que a la Xina es troba molt per darrere de Google i Baidu, les quals s’enduen el gat a l’aigua en el mercat de les cerques, perquè segons el rànquing d’Alexa es troba en la dotzena posició en el país asiàtic.

Segons indica Reuters, les investigacions dutes a terme per Google haurien portat a aquesta companyia a establir que Yahoo! també havia estat atacada, així que els investigadors de la primera es van posar en contacte amb el seu rival. Yahoo! no ha facilitat més dades, ni ho han fet les altres companyies que, també segons Reuters, han reconegut ser víctimes d’atacs semblants: Adobe, Juniper Networks i Rackspace Hosting.

Sembla que la Xina s’ha convertit ara més que mai en una qüestió incòmoda per a les grans companyies del sector tecnològic, àvides de presència en el seu mercat (un dels què experimenta major creixement i que millor projecció de futur té en l’actualitat) pel què no dubten a plegar-se a les exigències censores del govern de Pequín. És més, cap ha decidit llançar un missatge com el de Google, que la setmana passada amenaçava amb la possibilitat de marxar del mercat xinès.

Actualment, i segons la mateixa companyia, Google està buscant i examinant evidències de l’atac mentre acaba de plantejar la seva postura davant de les autoritats xineses, que ja han llançat a mode d’advertència el missatge que les companyies que vulguin estar presents en el mercat d’aquell país hauran de fer-ho obeint la legislació local.

Fins i tot el govern nord-americà s’hauria implicat en el pols, sol·licitant formalment explicacions al seu homòleg xinès.

Espionatge industrial barrejat amb política?

L’actitud de Google estranya a molts, sabent a més que la companyia ostenta una bona posició en el mercat xinès, pel què de retirar-se perdria un considerable nombre d’usuaris i unes bones expectatives de futur. Tot i això, pot correspondre a un “farol” muntat per la multinacional d’Internet, que ja ha afirmat que eliminarà els filtres censors del seu cercador. Buscava amb això que els altres jugadors -exceptuant el local, Baidu, per motius obvis- fessin el mateix?

La Xina també és l’origen de molts atacs de cracking la finalitat dels quals és aconseguir secrets industrials de les empreses atacades per a què després empreses de la zona del sud d’Àsia fabriquin còpies barates dels nous dissenys que aquestes llancen… a vegades fins i tot abans de què el llançament de l’original es produeixi. Podria haver-se donat el cas d’una aliança entre aquests pirates informàtics i el govern del país pel qual aquells espiarien per al segon a canvi que aquest fes els ulls grossos en les seves activitats il·legals. Google podria haver estat víctima d’aquests pirates? Potser la precipitada publicació del codi font de Chrome OS -abans del que estava inicialment previst- respon al què van aconseguir els assaltants en un d’aquests atacs?

Òbviament, la resposta s’escapa als mitjans dels què disposem, i és difícil que s’arribi a saber la veritat algun dia…

Perquè parlem d’atac cracker?

La majoria dels mitjans de comunicació, sinó tots, estan parlant aquests dies d’un atac hacker als servidors de Google. Durant anys, la comunitat hacker més visible s’ha reivindicat no com una sèrie de delinqüents, sinó com uns apassionats per la tecnologia en el si de la qual hi ha personatges de tota mena, des d’aquells que empren els seus coneixements per al bé comú fins als qui els empren en profit propi i per a fer mal.

Generalitzant, podríem dir que els primers són coneguts en certs cercles com a white hat hackers (hackers de barret blanc) o hackers a seques, mentre que els segons serien els black hat hackers (hackers de barret negre) o crackers. A www.imatica.org hem optat per aquesta darrera nomenclatura, distingint un hacker (que podria ser un expert en seguretat o, fins i tot, un membre de la policia especialitzat en delictes tecnològics) d’un cracker (qui, per exemple, desenvolupa malware).

Així, des d’aquest rotatiu busquem no culpabilitzar a un col·lectiu al qual, històricament, s’han vinculat molts dels fundadors i principals artífexs del què ara són les grans corporacions del món de la tecnologia. Tot i això, entenem les diferències de concepte que cada publicació o mitjà de comunicació pot incloure en el seu llibre d’estil sobre aquest terme, un neologisme que s’ha popularitzat de forma relativament recent.

Foto: Philip Jägenstedt a Flickr sota llicència Creative Commons

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)