Google obliga a retirar l’instal·lador de Cyanogenmod de la Play Store

Compartir

La companyia del cercador cita una violació dels termes d’ús de la seva botiga en línia d’aplicacions, però realment podria ser un moviment per protegir els interessos dels fabricants.

Avui, i a través del seu blog, els responsables de CyanogenMod denuncien l’expulsió del seu instal·lador per a Android (del qual en parlàvem fa pocs dies) de la Play Store a mans de la mateixa Google.

Després que els nois de Sergey Brin i Larry Page enviessin un requeriment a l’equip de desenvolupadors de Cyanogenmod per a què eliminessin voluntàriament l’aplicació o es veurien obligats a fer-ho ells de manera administrativa, des de Cyanogenmod han optat per la primera opció per tractar d’obtenir un nou veredicte favorable a la seva publicació més endavant.

Concretament, Google indica que l’execució de l’app pot portar a l’usuari a invalidar la garantia del dispositiu, el que va en contra dels termes d’ús de Play.

Això, tècnicament és cert, ja que molts fabricants expliciten en els termes d’ús de la garantia que acompanya el terminal, que aquesta quedarà invalidada en el cas que el consumidor empri tècniques per programari o per maquinari per realitzar operacions com obrir el bootloader (cosa estrictament necessària per canviar la ROM de l’aparell) o ‘rootejar’ el dispositiu.

Tanmateix, podem considerar que l’usuari queda prou avisat d’aquest particular a través de la documentació i múltiples advertències tant dels documents de la garantia com de la mateixa CyanogenMod en les seves instruccions i processos d’instal·lació.

Darrere de la decisió de Google podria amagar-s’hi la por que les instal·lacions d’aquesta popular ROM puguin incrementar significativament entre els usuaris finals -tot i que el procés segueix sense ser trivial-, o bé que arribi a un punt en què les queixes dels fabricants es deixin sentir.

Fabricants de smartphones com Samsung, HTC, Sony o LG empren en els seus terminals interfícies gràfiques personalitzades, normalment amb molts més afectes visuals que l’Android ‘pur’, i per això més pesades, que alenteixen més o menys el rendiment del terminal. Aquest problema, que no es manifesta tant en els terminals flagship, es presenta molt més marcadament en els dispositius de gamma mitjana i baixa que funcionen amb Android.

A més, els fabricants també inclouen moltes vegades les seves pròpies aplicacions, bé com a substitutius o complements a d’altres més establertes en el mercat i preferides pels usuaris, i que a més no es poden eliminar completament del terminal, podent només ser desactivades (malgrat que en quedar en el telèfon, sempre som a temps de reactivar-les).

Tot aquest arsenal, conegut moltes vegades pel terme bloatware i que podríem traduir per programari inútil, ha dut a moltes persones a buscar un substitut a les ROM que porten de sèrie els seus telèfons. CyanogenMod és Android ‘pur’ (stock Android), pel que no inclou els afegits explicats i es mou més fluidament en qualsevol terminal.

Però és clar, en perdre les instal·lacions de les seves pròpies apps, els fabricants no veuen amb bon ull aquestes pràctiques. Per exemple, una Sony que instal·la per defecte seu programari PlayStation Mobile per videojocs, o Video Unlimited per consum de pel·lícules de la seva cartera com a productora, no estarà gaire satisfeta que qualsevol usuari pugui deixar de banda aquestes apps instal·lant una ROM que no les porti per defecte, ja que es pot perdre aquests beneficis.

Sigui ja un fet la pressió dels fabricants sobre Google, o bé només una por quimèrica per a la companyia de Mountain View, és possible que aquesta s’hagi mogut precisament per limitar l’impacte que CyanogenMod pugui tenir a la base instal·lada de terminals.

Però, si ens atenim a la dificultat del procés d’instal·lació i a com de desconeguda és l’operació de canvi de ROM entre el públic final, també hem de considerar que el personal de Google ha actuat alertat per la possibilitat que més d’un usuari amb escassos coneixements vulgui usar l’app i acabi brickejant el seu terminal, és a dir, sense funcionalitat, com un maó inservible.

És segur que en les properes setmanes sentirem a parlar més sobre això.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: