Google permetrà fer cerques “secretes”

Compartir

GoogleLa companyia de Mountain View ha llançat una nova eina de cerca que empra el protocol SSL per a xifrar les comunicacions entre l’usuari i els servidors de l’empresa nord-americana, de manera que cap persona aliena a la comunicació pugui espiar què és el que està buscant. Clarament una bufetada a règims com el d’Iran o la Xina, caldrà veure si aquesta serà la gota que faci vessar el got de la paciència dels governs d’aquestes i altres nacions.

Logo de la cerca SSL de GoogleGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – La tecnologia emprada per Google en aquest nou servei (que de moment només es troba disponible en fase beta) és la mateixa que s’empra per permetre als usuaris l’accés a altres serveis que requereixen l’ús d’un nom d’usuari o contrasenya, com el correu electrònic o la banca online, i que també empra la companyia del cercador per a altres dels seus serveis com Gmail: SSL, Secure Sockets Layer.

Podem veure que estem consultant pàgines web sota encriptació SSL quan l’adreça (URL) corresponent a la pàgina en que estem comença per https:// enlloc de http:// (noteu la s de més), i es mostra en el nostre navegador un indicatiu d’això, essent aquest per exemple un cadenat a la banda dreta de la barra d’adreça.

Els resultats de les cerques no es veuran alterats per l’ús d’aquesta eina, essent els mateixos que podem trobar en la versió normal de Google.

Això tampoc vol dir que la nostra navegació sigui totalment i absoluta secreta; Google guarda el nostre historial de cerques juntament amb la nostra IP seguint les diferents disposicions legals al respecte existents en el món, pel que les nostres passes podran ser rastrejades pels organismes policials amb una ordre judicial. Els que si quedaran -almenys, en teoria- impedits de seguir les nostres passes són persones alienes a nosaltres i a una investigació policial que s’estigui duent a terme, i que fins ara podien "punxar" la nostra connexió a la xarxa per a saber què és el que estàvem buscant.

Tampoc es protegirà tota la navegació, ja que quan abandonem la pàgina de resultats de cerca punxant en un enllaç, el "túnel" SSL desapareixerà, amb la qual cosa altres podran saber a quines pàgines accedim.

Reacció xinesa?

És tota una incògnita si Google SSL funcionarà en països com la Xina, Iran o Cuba, els règims polítics dels quals prohibeixen certs continguts a la Xarxa de xarxes. Amb la Xina, Google ja hi ha tingut les seves topades recentment, malgrat que a la fi tot ha quedat en una mena de bluff que no ha donat lloc a res.

Tot i això, la possibilitat de que un dissident polític pugui consultar informació sense que el govern sàpiga què és exactament el que busca, pot ser la gota que faci vessar el got i porti a aquests governs a prohibir l’ús de Google en els seus respectius països.

Més informació

Google amb SSL beta

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina