Google planteja la seva proposta de còdec de vídeo per a l’HTML 5

Compartir

GoogleComplint amb les expectatives, la multinacional del cercador ha obert el codi font del còdec VP8, al qual ha rebatejat com a WebM. Ja ha rebut el suport d’Adobe, Mozilla i Opera, erigint-se en un candidat gens menyspreable.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A l’H.264 i l’OGG Theora se’ls ha afegit ara un tercer candidat amb possibilitats per equipar com a còdec de vídeo natiu a l’HTML 5. Això significa que el format guanyador d’aquesta pugna serà directament interpretat pels navegadors web que compleixin amb aquesta versió de l’estàndard, sense necessitat d’instal·lar cap plug-in addicional com ve passant actualment amb Flash.

Es rumorejava des de feia unes setmanes que Google obriria el codi font del còdec VP8 per a que aquest competís amb els dos abans esmentats per a ocupar el disputat lloc en l’especificació de l’HTML 5. Fins i tot, la FSF (Free Software Foundation) li havia sol·licitat formalment a Google i en una carta oberta que obrís el codi font i l’especificació d’aquest còdec per contribuir a la riquesa i varietat de l’ecosistema del programari lliure en aquest camp.

Finalment, així ha estat, i la companyia del cercador ho ha fet en companyia d’alguns dels "pesos pesats" que prenen part en aquesta contesa per aconseguir fixar un estàndard que satisfaci al nombre més gran d’interessats possible: Adobe (s’inclourà com a format suportat per a la reproducció de vídeo en Flash), Opera (que ja ha anunciat la disponibilitat de compilacions del seu browser que inclouen el suport per a aquest còdec), i fins i tot Microsoft. Aquest sembla un còdec que, curiosament, ha posat d’acord a tothom… o gairebé tothom, doncs, on està Apple?

A més dels productors de browsers, la iniciativa de Google també compta amb el suport de fabricants de maquinari com Qualcomm, AMD, o nVIDIA. Skype, Logitech i Broadcom són altres companyies que també figuren a la llista de suports.

Tècnicament, el que ha fet Google és ficar el còdec de vídeo VP8 en un contenidor basat en el format Matroska juntament amb el còdec d’àudio OGG Vorbis. A aquest conjunt l’ha anomenat WebM (per Web Media) i l’ha posat a disposició de la comunitat de desenvolupadors sota una llicència de tipus BSD. Si es jutja pels importants suports rebuts, Google portava temps planificant aquest moviment.

L’única que sembla haver-se quedat fora és Apple, potser per no haver arribat a ser consultada, o bé haver declinat la seva participació en aquest projecte o, tan sols, el seu suport. Particularment, m’inclino més per la primera possibilitat, ja que així Google faria un “abraç de la mort” a la que es perfila com la seva nova enemiga deixant-la com a única que no ofereix suport a aquest format en el seu navegador web.

A l’àrea de descàrregues del lloc web oficial de WebM hi trobem els filtres i afegits necessaris per reproduir aquest format, com per exemple el filtre per al reproductor per programari MPlayer.

Més informació

Pàgina oficial del projecte WebM

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina