Google podria acabar amb la línia Nexus de dispositius

Compartir

El conegut periodista tecnològic Eldar Murtazin així ho afirma a través del seu compte de Twitter, indicant que en aquest cas, el paper d’aquests dispositius el jugarien els Google Play Edition.

Murtazin, editor en cap analista de mobile-review.com, és un blocaire i periodista especialitzat en noves tecnologies de gran fama a Internet, que en el passat ha llançat nombroses ‘prediccions’ (desenganyem-nos: filtracions de les quals no n’ha revelat la font) que a posteriori s’han demostrat com a certes. És per això que, quan parla a través del seu compte de Twitter, moltes de les altres publicacions tecnològiques es fan ressò de les seves paraules.

I aquest cop, Murtazin apunta a la ‘mort’ de la línia Nexus de dispositius que Google ha contractat amb diversos fabricants i que es ven en certa mesura com a pròpia a través de la seva botiga Play Store. Aquesta línia seria, si les paraules de Murtazin són certes, substituïda en el 2015 per terminals ‘Play Edition’, nom que també hauria de canviar a un altre per determinar.

El tweet d'Eldar Murtazin sobre la fi de la línia Nexus en el 2015

El tweet d’Eldar Murtazin sobre la fi de la línia Nexus en el 2015

Els terminals Play Edition, ja siguin smartphones, tablets o un altre tipus de dispositius, són fabricats igual que els Nexus per altres companyies com Samsung o Sony, i consisteixen en versions dels seus terminals flagship el sistema operatiu dels quals és un stock Android, és a dir, la plataforma del robot verd tal i com la va concebre Google sense afegits cosmètics, funcionals o de programari de cap mena.

La pràctica habitual dels grans fabricants és personalitzar la interfície d’usuari dels seus terminals Android amb la seva pròpia capa que dota al telèfon o tablet d’un look&feel diferenciat, com en el cas de la TouchWiz UI de Samsung o la Sense d’HTC. La Google Play Edition de terminals com l’Xperia Z Ultra o el Galaxy S4 de Samsung prescindeix d’aquestes interfícies personalitzades, essent el look&feel del sistema operatiu idèntic per a tots, indistintament del fabricant.

En el cas que les paraules de Murtazin siguin certes, la línia Nexus no serà liquidada fins al 2015, el que ens deixa encara marge per veure algun tablet o fins i tot smartphone com a comiat d’aquesta.

Però, per què voldria fer Google una cosa així? En paraules d’Eric Schmidt, la línia Nexus va néixer amb el model One per impulsar l’adopció d’Android entre els usuaris, cosa que sens dubte ja es va aconseguir fa temps doncs la plataforma del robot verd és líder de mercat.

Si el prenem com una alternativa a l’iPhone o fins i tot com un “iPhone killer”, l’èxit dels dispositius Nexus no és subestimable, però tampoc han arribat a fer-li ombra al terminal d’Apple de la mateixa manera que cap altre terminal ha tingut fins a la data tant d’impacte (de tota mena) com el smartphone d’Apple.

Havent complert la seva missió fa temps, ni tan sols es justificaven les dues darreres generacions de smartphones Nexus, i és possible que tampoc l’última de tauletes tàctils, per tant hem de buscar la motivació en un altre factor, i aquest sigui potser l’adquisició de Motorola Mobility i la voluntat de tenir dispositius al mercat amb una versió ‘pura’ d’Android, paper que fins ara han jugat els Nexus.

L’actual subsidiària de Google ha començat a llançar nous dispositius com el Moto X o el G, i és probable que la companyia del cercador vulgui liquidar una línia que fabrica per contracte amb empreses com Samsung, LG o Asus, per donar protagonisme a Motorola en igualtat de condicions que la resta de fabricants.

A més, passant d’un sol dispositiu Nexus a diversos Google Play, s’aconsegueix obrir i liberalitzar una línia de dispositius al mateix temps que s’amplia l’oferta de venda directa de maquinari a través de la seva botiga online. A partir del 2015 podríem gaudir d’un ampli ventall de terminals germans bessons dels que els fabricants venen directament a les botigues i a través d’operadores, però amb una interfície Android ‘pura’.

I aquest darrer punt pot convertir-se en una arma de doble tall per als fabricants, ja que si les versions Google Play comencen a gaudir de més èxit que les seves homòlogues amb interfície personalitzada, això a la llarga podria significar la fi d’aquestes últimes.

Finalment, comprometent als fabricants amb la comercialització de dispositius Google Play Edition, la multinacional de Sergey Brin i Larry Page hauria aconseguit l’objectiu de posar en circulació al mercat una sèrie de dispositius amb el seu concepte més purista de com ha de ser Android.

Molts usuaris de terminals amb aquest sistema operatiu es queixen que la interfície emprada pels fabricants per a personalitzar-los els limita i ‘mata’ part del rendiment del maquinari. D’aquí l’existència de ROMs alternatives com Cyanogenmod, que permeten gaudir de stock Android sense afegits.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: