Google podria adquirir la cartera de patents de Nortel

Compartir

GoogleEl fabricant canadenc, en situació de fallida, ha venut i està venent actius. La multinacional del cercador podria, d’aquesta manera, fer-se amb tecnologies relatives a molts i variats aspectes d’Internet, especialment en la seva vessant “física”, de connectivitat, malgrat que no és l’única interessada. Buscarà Google aprofitar-les d’alguna manera, o només és una arma per atacar i defensar-se en litigacions per patents?

Redacció – Nou-cents milions de dòlars ha ofert Google per fer-se amb tot el catàleg de patents (unes 6.000) de l’agonitzant Nortel, fabricant canadenc de solucions de connectivitat que en el 2009 va encetar un procés de venda d’actius que encara dura. Recentment, aquesta companyia va vendre una de les seves filials a la sueca Ericsson, però el que més repercussió està tenint en la Xarxa de xarxes és l’interès de Google.

Segons informa Nortel, ambdues companyies ja haurien arribat a un principi d’acord que haurà de ser aprovat per les autoritats reguladores tant canadenques com nord-americanes.

El llistat de patents de Nortel és variat i es refereix a molts i diversos àmbits de les tecnologies de xarxes, malgrat que hi trobem especialment patents lligades a les tecnologies de comunicació amb i sense fils com el 4G. Entre altres àmbits, també hi trobem patents relatives a la transmissió de veu per xarxes de dades, enrutament, o serveis online.

Pensar que Google pot usar les patents adquirides per a desenvolupar nous productes és potser la visió més ‘romàntica’ de l’operació -tot i que tampoc s’exclou la possibilitat que això passi en certa mesura-, malgrat que la veritable raó de ser de l’adquisició sembla, a ulls dels analistes, el poder disposar d’un ‘arsenal d’armes’ per a defensar-se i atacar legalment a altres companyies.

L’escenari a nivell de denúncies entre grans corporacions del sector tecnològic s’està decantant cada cop més cap al què els angloparlants anomenen “patent wars” (guerres de patents) en el qual unes empreses es denuncien a les altres per presumpte infringiment de patents. Un cas recent d’aquests conflictes s’ha donat entre Nokia i Apple, entre les quals hi ha hagut denúncies creuades.

Disposant del conjunt de patents de Nortel, Google augmenta molt les possibilitats de trobar una patent que estigui al seu poder i per la qual pugui denunciar a l’empresa que l’ataqui, o fins i tot arribar a dissuadir aquest atac previ, o bé organitzar ella mateixa una ofensiva contra una altra empresa.

Tot i això, la natura del catàleg de patents de Nortel ens fa qüestionar-nos si Google no buscarà fer-se amb la tecnologia necessària per oferir, a uns anys vista, solucions de connectivitat a Internet. Ja va fer experiments a l’àrea de San Francisco amb tecnologia sense fils, però per a més endavant podria estar buscant muntar la seva pròpia xarxa d’infraestructures d’accés a la Xarxa.

Nortel no ha amagat el fet de que prèviament ha parlat amb altres empreses, encara que no n’ha revelat els seus noms. Part de la premsa econòmica especula amb la possibilitat que Apple fos una d’elles, malgrat que és probable que tots els grans noms de la indústria tecnològica hagin parlat amb la companyia canadenca, ni que sigui només per a interessar-se pel preu i condicions. Al cap i a la fi, un catàleg de patents complet i potent pot fer-los el mateix favor com a arma judicial que a Google, a més de la possibilitat de treure-li partit pràctic.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina