Google podria aprofitar Motorola per llançar terminals amb l’Android ‘stock’

Compartir

La competència d’una empresa que facilita el sistema operatiu de la majoria dels fabricants podria provocar que companyies com Samsung busquessin alternatives. La sud-coreana ja té a Tizen, però altres podrien buscar refugi en Ubuntu o Jolla, per a les quals seria un gran moment.

El Razr, un dels terminals més ben valorats de la companyia

El Razr, un dels terminals més ben valorats de la companyia

Un dels problemes que presenta Android actualment són les interfícies personalitzades que els grans fabricants posen al sistema en els seus terminals, com HTC amb Sense o Samsung amb TouchWiz. El motiu és la diferenciació, oferir un dispositiu en línia amb el que és i vol oferir l’empresa, i amb la imatge de la seva marca. Això és un problema per a la mateixa Google, ja que difícilment pot mostrar la “veritable experiència Android” tret dels dispositius Nexus, i fins i tot algun maldecap per als desenvolupadors.

Amb l’adquisició de Motorola s’obria la possibilitat que Google dissenyés telèfons i tablets a la seva mida, cosa que fins a la data no ha fet. Segons informa Jim Wicks, cap de disseny a Motorola, en una entrevista concedida a PCMag.com, no serà fins a la segona meitat d’aquest any que sortiran els primers terminals de la històrica companyia en els que Google ha participat en el seu disseny.

Aquests terminals seran fruit de les idees de la multinacional del cercador sobre el sector mòbil, i muntaran un Android stock, és a dir, sense cap tipus d’afegit visual o d’interfície, exercint de “demostradors” de la tecnologia Android pura tal i com la desenvolupa Google.

Un altre tret de la propera generació de smartphones Motorola és que reduiran el marc que rodeja la pantalla i aquesta no creixerà de forma desmesurada. La tendència a acostar-se a les cinc polzades per a un terminal no és el que vol molta gent, segons afirma Wicks en l’entrevista, i per tant Motorola no crearà terminals que siguin de grans mides perquè si.

Tenint en compte que Motorola podria representar aviat la “puresa d’Android” en el mercat i exercir com a evangelista del sistema amb els seus terminals, cal preguntar-se què passarà amb la línia Nexus. Aquesta va néixer, amb el One, precisament per exercir aquestes funcions, i continua fent-ho a hores d’ara.

També cal preguntar-se quina serà la reacció de la competència de Motorola. Google corre el risc de córrer la mateixa sort amb Android que Nokia va patir amb Symbian en adquirir la fundació que recolzava aquesta plataforma. Llavors, la seva competència va veure un sistema operatiu manipulat per qui dominava el mercat i era el seu principal rival i, per tant, va buscar opcions. Android es trobava en el lloc oportú en el moment ideal, i amb una llicència d’ús que donava llibertat als fabricants, essent a més propietat d’una companyia exclusivament dedicada al programari i que, per tant, no aniria a molestar-los en el seu propi terreny. Ara, Google pot fer que les regles del joc canviïn.

Els terminals Motorola amb stock Android seran probablement venuts a la Play Store com a dispositius de referència, i és possible que molts consumidors els vulguin per estar segurs que seran els primers en rebre les actualitzacions del sistema i que les vagin rebent durant molt de temps, una cosa natural si hi pensem. En definitiva, Google s’haurà assentat com un poder rival en el camp de la fabricació de maquinari.

I si abans deia que Android estava en el lloc adequat i en el moment just per substituir a Symbian, ara els fabricants compten amb més alternatives: Ubuntu for Phones, Sailfish OS o realitzar la seva pròpia variant d’Android al més pur estil Amazon. Potser sigui per això que Samsung vagi a apostar per Tizen com a plataforma per a alguns dels seus futurs terminals, com a bala a la recambra esperant a veure com mou peça Google per si cal desprendre’s d’Android.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: