Google podria llançar disc dur virtual en línia al llarg d’aquest any

Compartir

GooglePer ara tot són rumors sense fonaments contrastables, però la veritat és que molts altres rumors d’aquesta mena s’han acabat confirmant amb el temps.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Des de fa força temps s’especula amb la possibilitat que Google afegeixi un disc dur en línia accessible des de qualsevol ordinador connectat a Internet i independentment de sistema operatiu, a la seva ja llarga llista d’aplicacions "en el núvol" que inclou, per exemple, suite ofimàtica (Google Docs), correu electrònic (Gmail) o calendari. Ja en el 2006 el conegut rotatiu en línia ZDNet especialitzat en noves tecnologies, es feia ressò del possible llançament d’aquest producte.

No sabem ben bé perquè però els rumors sobre GDrive han tornat amb força a les pàgines dels blocs des de principis d’aquest any. El motiu podria ser alguna filtració d’informació per part d’algú proper al projecte, ja sigui de dins de la mateixa Google o que col·labori amb aquesta empresa d’alguna manera, però particularment no he pogut trobar un motiu concret i definible que expliqui el perquè d’aquest revifat interès.

GDrive o Google Drive -com vulgueu anomenar-lo, doncs en ser una simple quimera podem permetre’ns el luxe de batejar-lo com vulguem- seria un producte que encaixaria perfectament en el portfoli d’aplicacions en línia que actualment ja ofereix la companyia del cercador, doncs en un disc dur virtual d’aquest tipus, els usuaris podrien emmagatzemar el seu correu electrònic de Gmail, els documents de Google Docs, i fins i tot aplicacions de Google App Engine amb les seves corresponents dades. En definitiva, un pas més en la consecució del somni de l’escriptori complet en línia.

Actualment ja existeixen algunes solucions de programari com Gmail Drive o GmailFS que duen a terme la mateixa funció emprant l’API del servei de correu Gmail de Google per emmagatzemar els arxius dels usuaris i funcionar com un autèntic disc dur virtual. Altres serveis de la competència com Windows Live SkyDrive de Microsoft realitzen la mateixa funció que hauria de desenvolupar el vaticinat Google Drive o GDrive.

Repeteixo un cop més que els rumors del futur llançament d’aquest servei són simplement això: rumors. Google ni afirma ni desmenteix, deixant-se estimar guanyant l’interès del públic. No obstant, i si fem un exercici de memòria tot recordant altres rumors com el canvi d’Apple a la plataforma x86 (que va estar en boca de molts durant anys abans de materialitzar-se), personalment no només no descarto la idea que Google estigui treballant en aquest sentit, sinó que n’estic gairebé del tot convençut.

Una altra cosa és quan veurà la llum…

Guillem Alsina