Google presenta Android Wear, la seva plataforma per a wearables

Compartir

Unifica les diferents plataformes de cadascun dels fabricants en un sol sistema, el que facilitarà la tasca dels desenvolupadors. Per als usuaris, el seu funcionament es basa en el control per veu de Google Now, seguint la mateixa línia que les ulleres Google Glass.

Tal i com ja havíem avançat fa uns dies en aquest mateix rotatiu, Google presentava ahir la seva plataforma de programari basada en Android per a dispositius vestibles o wearables, batejada com a Android Wear.

Pel que fa a funcionalitats, la nova plataforma supera les existents basades en Android per a smartwatches, i bona part de les altres amb permís del Tizen del nou Galaxy Gear 2. Per cert, sembla que Google ha esperat molt oportunament a que Samsung presentés la seva segona generació de rellotge intel·ligent per analitzar-la i treure al mercat una proposta de plataforma estàndard que la superi.

Aquest és l'aspecte que llueix el nou Android Wear, en aquest cas en el 'smartwatch' Moto 360 de Motorola

 

Aquest és l’aspecte que llueix el nou Android Wear, en aquest cas en el ‘smartwatch’ Moto 360 de Motorola

Bona part de la feina amb els rellotges que emprin Android Wear es deixa a l’assistent per veu Google Now. Un sol mandat de viva veu “Ok Google”, i podrem obtenir informació des del rellotge o donar-li ordres per a què ens faci una nova entrada a l’agenda o puguem enviar un missatge de text. En aquest punt és semblant a les ulleres Google Glass, que també es gestionen íntegrament per veu.

Un aspecte tan important en els dispositius vestibles d’avui en dia com és la salut no podia ser deixat de banda per Google. A l’entrada del bloc oficial de Google en la que Sundar Pichai anuncia la nova plataforma deixa ben palès en un punt de la seva exposició sobre les capacitats i funcionalitats d’Android Wear que el nou sistema facilitarà la monitorització de diversos paràmetres vitals.

És de suposar que Android Wear serà capaç d’interactuar amb un bon nombre de sensors i proporcionarà als programadors prou recursos com per a construir drivers i serveis que interactuïn amb els seus propis sensors.

ja hi ha disponible una Preview d’Android Wear per a desenvolupadors, que inclou un emulador amb el qual simular un smartwatch en el qual es mostren notificacions i altres elements.

L’interès de Google en llançar aquesta plataforma per a dispositius ‘vestibles’ no és només contrarestar l’avanç d’altres sistemes operatius com Tizen, sinó també uniformitzar la forma de desenvolupar per a cadascun dels rellotges i l’oferta de serveis que es dóna a cada usuari.

Per exemple, dispositius com el Galaxy Gear només funcionen amb una sèrie de terminals determinats (en aquest cas, els de la mateixa Samsung), o el SmartWatch 2 de Sony necessita de la instal·lació de programes específics al telèfon per a què les notificacions i alertes arribin al rellotge.

Android Wear busca uniformitzar, que qualsevol rellotge intel·ligent de qualsevol marca pugui connectar amb qualsevol telèfon mòbil i, per tant, els consumidors vegin un mercat més homogeni i, en conseqüència, consolidat.

Naturalment, malgrat aquest esforç, continuarà havent-hi companyies que preferiran llançar al mercat dispositius molt més personalitzats, que no abracin els conceptes unificadors de la nova plataforma de Google en nom d’atreure el públic al seu propi ecosistema.

A Google no li farà necessari pressionar als fabricants per a què adoptin Android Wear; seran els mateixos desenvolupadors els qui ho faran, en nom de l’interès de desenvolupar una sola vegada i poder executar en diversos smartwatches abans que haver de desenvolupar i mantenir per a cada plataforma diferent.

En definitiva, la companyia del cercador busca posar ordre en el caos en què s’havia erigit el desenvolupament de plataformes de programari per a smartwatches.

Vídeo promocional de Google sobre les capacitats dels dispositius amb Android Wear (en anglès)
Ecosistema de partners

Els nois de Sergey Brin i Larry Page no estan sols en aquesta aventura, sinó que s’han envoltat de diversos fabricants com Asus, HTC (el que confirma de moment els rumors que llançarà un smartwatch més endavant) , Intel, MIPS, Broadcom, o la rellotgera Fossil entre d’altres.

Fins i tot Samsung ha caigut davant l’encant d’Android Wear.

De fet, LG ja ha presentat el seu rellotge G Watch, del qual us en parlàvem ahir mateix, i Motorola també ha presentat el Moto 360, un rellotge d’aspecte molt elegant amb forma circular (els altres rellotges intel·ligents tenen forma quadrada o rectangular) que, segons la marca, reinventa el rellotge clàssic.

Vídeo promocional de Motorola sobre el disseny del Moto 360 (en anglès)
Sundar Pichai avisa: Android Wear comença pels rellotges intel·ligents. Comença. Quin tipus de dispositiu constituirà el següent pas per a aquesta nova plataforma?

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: