Google publica polèmica utilitat per a convertir l’Internet Explorer en Chrome

Compartir

GoogleLa companyia del popular cercador va publicar la setmana passada una eina que permet substituir el motor del browser de Microsoft pel del seu propi navegador Chrome, permetent així executar més ràpidament pàgines que empren JavaScript. La resposta de la companyia de Redmond ha estat acusar a aquesta eina de fer més insegur el seu programa.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – “Nat en la polèmica” també hagués pogut ser un bon titular per a aquest article, i és que de ben segur que en els quarters generals de Google a Mountain View sabien que la seva iniciativa no passaria desapercebuda. Aquest passat dia 21 la multinacional d’Internet publicava Chrome Frame, un plug-in per a l’Internet Explorer que permet emprar el seu motor de renderitzat basat en WebKit i el seu potent motor de processat de JavaScript anomenat V8, en comptes del propi de Microsoft.

Cal dir abans de res que, per a què això es produeixi, la pàgina web que es carrega ha d’incloure una etiqueta especial perquè el plug-in la reconegui i comenci a funcionar amb el motor de Chrome, ja que si no, continuarà funcionant amb l’habitual motor de l’IE. Aquesta etiqueta és <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1"> .

Google afirma que així els usuaris podran gaudir de compatibilitat amb HTML5, un element que estan incloent molts navegadors (Firefox, Opera o el mateix Chrome), però que des de Redmond encara es resisteixen a incloure en el seu browser. Cal no oblidar que això s’aconsegueix a base de substituir el motor de renderitzat (la raó de ser del navegador) per un altre, amb el què llocs web només compatibles amb l’Internet Explorer poden deixar de funcionar correctament amb aquesta maniobra.

Actualment, molts serveis en línia exigeixen el navegador de Microsoft per funcionar, quelcom criticat a la indústria ja que aquest tipus de serveis haurien de ser compatibles amb tots els navegadors web, quelcom que teòricament s’aconsegueix seguint les normes de programació del W3C. Malgrat tot, això no és tan fàcil, ja que els fabricants d’aquests navegadors estan interessats en introduir factors d’avantatge en les seves creacions, amb el que tots presenten alguna incompatibilitat en aspectes molt puntuals.

És més, Internet Explorer ha de mantenir el motor de renderitzat Trident encara que sigui només pel fet de diferenciar-se. Molts han criticat que la companyia de Redmond encara es dediqui a desenvolupar el seu propi motor havent-hi en el mercat alternatives lliures com Gecko o el mateix WebKit, que aprofiten companyies com Apple (Safari) o Mozilla (Firefox) per equipar als seus respectius browsers i centrar-se així a donar-los valor afegit a aquests motors amb funcionalitats diverses. Tot i això, als quarters generals de Redmond han de ser conscients que el que necessiten és lligar l’usuari a la seva plataforma, perquè davant de les males crítiques que s’han fet tradicionalment al seu navegador (siguin certes o no), aquest té molt mala premsa entre els usuaris, amb el què oferint el mateix motor de renderitzat que ja tenen altres, només es produiria una fuga massiva d’internautes cap a aquestes altres opcions, amb o sense motiu real, disminuint així la ja minvant quota de mercat que ostenta.

Microsoft ha atacat el moviment de Google afirmant que això disminueix la seguretat de l’Internet Explorer, tingut des de fa prou temps i de forma gairebé unànime com el browser més insegur de tots, quelcom que es deu -tot val a dir-ho- a que és el més investigat pels creadors de malware en ser el que té més difusió* entre els internautes. De fet, l’argument de la companyia de Redmond no deixa de tenir raó, malgrat que poden haver exagerat a posta l’impacte que pot tenir sobre la seguretat: si comptem amb què un navegador té X possibilitats de patir problemes de seguretat, en afegir-li un plug-in que tingui un nombre Y de possibilitats de tenir forats en el seu codi font, el conjunt resultant tindrà X+Y+Z possibilitats de forats, essent Z el conjunt resultant de la interacció entre ambdues peces de programari. Per tant, per petits que siguin Y i Z, el conjunt sempre serà superior a X, les possibilitats de problemes amb el browser “pelat”.

La mateixa Microsoft es traeix amb aquest argument en disposar de la tecnologia Silverlight, que actua també com un plug-in del navegador Internet Explorer, i no per això han esmentat mai que el resultat d’instal·lar aquest plug-in sigui la possibilitat de trobar més forats de seguretat per explotar en el conjunt. El mateix passa amb el plug-in de Flash d’Adobe, al qual se li han descobert nombroses vulnerabilitats d’una certa importància, i no per això la companyia de Redmond ha posat el crit en el cel de forma pública i notòria com ara…

La tàctica de Google amb aquest moviment sembla senzilla: facilitar als usuaris que no deixin d’usar el browser de Microsoft al mateix temps que proven les excel·lències del seu producte, per atraure’ls després a ell i al futur Chrome OS.

* En aquest sentit cal aclarir que Firefox també posseeix els seus exemplars de malware, que han sortit a la llum quan aquest navegador ha començat a gaudir d’un èxit apreciable.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)