Google regalarà portàtils amb Chrome OS

Compartir

ChromeTot i que encara queda per al llançament de la versió definitiva del nou sistema operatiu, la companyia del cercador vol abordar una darrera fase de proves regalant ordinadors a betatesters, que serviran per acabar de polir el sistema amb un entorn de proves real.

Redacció – De moment, aquest programa pilot està limitat als Estats Units, malgrat que en properes dates s’estendrà a uns quants països més. Google regala els portàtils sota certes condicions, i els internautes interessats hauran de “convèncer” a la multinacional del cercador amb algun argument per arribar a ser “agraciats” amb una d’aquestes màquines. La multinacional ha dividit als candidats en cinc categories: negocis, educació, sense ànim de lucre, desenvolupador i individual (usuari final).

L’aparell, batejat com a Cr-48 Chrome Notebook, només es troba disponible en color negre i sense marques identificatives de cap mena, ni tan sols del fabricant (amb tota probabilitat alguna empresa asiàtica que més endavant comercialitzarà directament o per encàrrec una variant d’aquest), disposa de pantalla de 12,1”, Wi-Fi i 3G integrat.

No s’explicita el processador, malgrat que la mida de l’aparell i els primers indicis apunten a que es tracta d’un micro d’arquitectura x86, probablement d’Intel. Recordem que Chrome OS també es troba disponible per a arquitectura ARM, xips ideals per al seu ús en netbooks i tablets pel seu menor pes i la no necessitat d’instal·lar un sistema de refrigeració, el que fa abaratir el cost del maquinari, quelcom que hagués estat molt interessant en equips per a regalar, ja que no s’indica res en el sentit de la devolució de l’aparell a Google després de les proves.

El Cr-48 compta amb sortida d’àudio i entrada de micro, sortida VGA, un sol port USB i slot per a tarja flash, probablement multiformat. En qualsevol cas, i per les imatges disponibles a la web, no sembla incloure unitat lectora de CD/DVD, un mitjà ja tan sols utilitzat per a la instal·lació de sistemes operatius i poca cosa més (i aquest dispositiu en concret ja porta el sistema preinstal·lat de fàbrica).

En el mateix post de blog en el qual Google ha donat a conèixer la novetat, també ha revelat que les primeres màquines comercialitzades que muntaran Chrome OS sortiran a la venda durant la primera meitat del 2011, i ha esmentat a Acer i Samsung com els primers fabricants que llançaran models basats en aquest sistema, malgrat que amb “més a continuació” sense especificar.

Chrome OS es basa en el paradigma de la Web com a repositori d’aplicacions. El sistema consisteix en un carregador que dóna pas al navegador web Chrome, des del qual s’accedeix a les aplicacions. Les dades també queden emmagatzemades online en els diferents serveis (com, per exemple, Gmail o Google Docs).

El portàtil Cr-48

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)