Google també vol exportar la seva visió de la neutralitat de la Xarxa a Europa

Compartir

EuropaEl mateix dia en què la companyia del cercador donava a conèixer públicament la seva proposta als EUA, també la publicava en el seu bloc de política pública per a Europa. Sense exhibir una proposta diferenciada, la multinacional dóna a entendre que lluitarà per la mateixa finalitat al vell continent.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Juntament amb Verizon, Google presentava recentment una proposta formal a les autoritats reguladores nord-americanes per tal de garantir la neutralitat de la Xarxa, és a dir -i resumint a la seva essència-, que les operadores que proporcionen l’accés a Internet dels usuaris, no puguin discriminar el tràfic de dades per afavorir a uns serveis online en detriment d’altres.

Totes les grans operadores proporcionen, a més de la connectivitat a Internet, serveis de telefonia de veu, pel que no els interessa que els internautes puguin emprar programari de VoIP per a comunicar-se entre ells sense pagar res. L’extensió d’aquestes pràctiques podria comportar, en el temps, l’eradicació d’un gran nombre de línies de veu. Per això i per altres motius (com per exemple el polèmic control del tràfic P2P), les operadores s’han conjurat en una mena de lobby que pressiona a les administracions públiques per tal que regulin en el sentit de permetre’ls la discriminació del tràfic de dades.

D’altra banda, els contraris a aquest tipus de regulació addueixen motius de competència per tal que no es pugui discriminar a ningú limitant el tràfic proporcionat per un servei online.

La proposta de Google i Verizon (operadora nord-americana) preveia una sèrie de mesures per garantir la neutralitat de la Xarxa als Estats Units. Però el bloc per a l’administració pública europea de Google també es fa ressò d’aquesta iniciativa, fet que ens deixa a entendre que aviat veurem a la companyia de Mountain View lluitant pels mateixos valors al vell continent.

La qüestió és si aquí també anirà de la mà d’alguna operadora; tant Movistar com Vodafone es van mostrar en el passat Mobile World Congress clarament favorables a trencar la neutralitat de la Xarxa en les connexions mòbils, i és probable que ho estiguin també a les xarxes fixes, pel que és poc probable que s’interessin en la iniciativa (més aviat al contrari). Fins a on jo se, Orange no s’ha definit, i possiblement li interessi portar la contraria a les dues anteriors, ni que sigui per motius estratègics. En un altre front, T-Mobile rivalitza en el mercat nord-americà amb Verizon, pel que si no s’ha apuntat al carro allà, és poc probable que ho faci a Europa.

La continuació, probablement, a partir del setembre, quan es reprèn amb més força el curs polític.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina