Google traspassa la tecnologia de recerca de documents del desktop, a la web

Compartir

GoogleLa companyia de Mountain View busca accelerar les cerques dels internautes desenvolupant una tecnologia predictiva semblant a la creada per Apple i després copiada en les altres plataformes informàtiques.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En el 2005, i juntament amb la versió 10.4 de Mac OS X, veia la llum un nou concepte de cerques en temps real materialitzat en Spotlight, nom que rep el sistema de cerca de documents inclòs en el sistema operatiu d’Apple.

Spotlight permet que el sistema comenci a buscar els documents que contenen les paraules clau que introduïm abans tan sols que hàgim acabat de fer-ho, reconduint la seva cerca a cada nova lletra que introduïm. Generalment, no cal que acabem d’escriure el terme de recerca perquè els resultats que ens interessen surtin a la finestra de resultats.

A posteriori, la tecnologia d’Apple fou desenvolupada per altres competidors com Microsoft per al seu Windows, malgrat que Spotlight ha quedat com una referència ineludible en aquest camp.

Google presentava aquesta setmana la seva cerca en temps real sota el nom Google Instant, i en la qual persegueix no només començar a cercar abans de que l’usuari hagi acabat de teclejar el que vol trobar, si no avançar-se fins i tot als seus dits suggerint-li cerques que poden ser del seu interès segons el que ha començat a introduir en el quadre de text.

De fet, i si ho examinem detingudament, són dues cerques en una: primer la relacionada amb el que l’usuari està escrivint per a proporcionar-li suggeriments, i la segona lligada als resultats de la primera. Tot això barrejat (o sacsejat, no serè purista) a una velocitat de vertigen i servit ipso facto. Des de Google asseguren que tots llegim molt més ràpidament del que escrivim, per això som capaços d’identificar els termes que se’ns suggereixen com a vàlids estalviant-nos uns instants de la nostra vida amb la cerca. Però això és vàlid per a aquelles persones que saben mecanografia i que, per tant, teclegen mirant la pantalla, però no per a altres usuaris que miren en direcció als seus teclats…

És probable que la publicació de Chrome 6 fa pocs dies obeís a una estratègia de posicionament del navegador per aprofitar al màxim aquesta nova característica del cercador, ja que en les proves que he realitzat el browser de Google ha estat el que més ràpidament ha presentat els resultats en temps real enfront de competidors com Firefox, Internet Explorer o Opera.

A partir d’ara, Google Instant s’anirà incorporant progressivament a totes les plataformes i productes amb els quals treballa Google, com el quadre de cerca inclòs en la majoria dels browsers moderns.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina