Google vs. el govern xinès: tabula rasa?

Compartir

GoogleLes autoritats del gegantí país asiàtic han acabat renovant la llicència d’operador d’Internet de la companyia de Mountain View. Suposarà això la fi de la contesa que els ha enfrontat? i, el que és més, algú serà capaç d’explicar què és exactament el que ha passat durant aquests dies?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa pocs dies, Google anunciava a través del seu bloc oficial i en forma d’actualització a l’entrada que havia realitzat el 28 de juny, que el govern xinès li havia renovat el permís per operar a l’enorme país asiàtic, el mercat amb més creixement a nivell global seguit per l’Índia.

La renovació es produïa després d’un acostament de Google a les posicions de les autoritats xineses; després de redirigir la seva pàgina principal als servidors que la companyia de Mountain View té a Hong Kong, aquesta es veia lliure de la censura autoimposada, passant la "patata calenta" al govern xinès, que començava a censurar pel seu compte els resultats de les cerques dels seus internautes a Google, impedint-los accedir a temes "candents" com els referits a la matança de la plaça Tiananmen o l’ocupació de Tibet.

Ningú fora de les oficines de Google a Mountain View és capaç d’explicar el perquè d’aquesta acció, temerària ja que podria haver deixat a la companyia del cercador fora del mercat més prometedor. Buscaven publicitat? millorar la seva imatge davant del públic occidental? realment fou qüestió de creure en la llibertat de la informació? inconsciència?

Les espases continuaven enlaire, malgrat que Google va decidir a finals del mes passat rebaixar la tensió tornant parcialment a la cleda xinesa tot canviant la redirecció automàtica de la seva homepage a una landing page que, entre d’altres opcions de serveis locals, oferia encara la possibilitat de buscar en els servidors de Hong Kong.

Com queden les coses?

És difícil entreveure què és el que pot passar a partir d’ara si ja no sabem amb exactitud d’on partim i perquè en partim. El màxim que puc suposar és que per ara es destensarà l’ambient i es calmaran les ínfules de Google, però que la companyia del cercador pot tornar a contraatacar més endavant amb noves mesures de pressió sobre les autoritats xineses. La seva motivació? Em remeto al que he explicat abans: ni idea, ni jo ni gairebé ningú (almenys amb certesa). Tota la resta són conjectures.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina