Google Wave, una nova forma de compartir continguts en línia i comunicar-se

Compartir

GoogleLa companyia del cercador descobreix un nou concepte de compartir informació a Internet que, de moment, només es troba disponible per a desenvolupadors. És extensible gràcies a una API que permet desenvolupar aplicacions sobre aquest sistema.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Ja feia algun temps que la companyia del cercador no ens sorprenia amb una nova eina o concepte, fins que fa uns dies ha presentat Google Wave, encara inaccessible per al públic en general (només ho està per a desenvolupadors).

Una imagen de Google Wave

Realment, Wave no és cap novetat absoluta, perquè no deixa de ser una implementació en línia dels programes de col·laboració tipus Lotus Notes, encara que simplificat fins a la senzillesa a la què ens té acostumats Google.

La base de Google Wave són les onades (waves en anglès), i d’aquí el seu nom; una onada, en la terminologia creada per la companyia del cercador per a aquest servei, no és més que la unió de documents (text, fotos, vídeos, mapes,…) i fluxos de comunicació com per exemple una conversa a través de missatgeria instantània o els missatges de correu electrònic. Així agrupem en una sola unitat lògica els documents i allò que sobre ells s’ha parlat i es parla, per a constituir un tot sobre el qual col·laboren diverses persones.

En crear una onada (wave), podrem afegir altres usuaris, i entre tots ells podran afegir a l’onada els elements que vulguin, des de documents, passant per gàdgets de Google, fins a feeds RSS. Disposarem de controls que ens permetran “rebobinar” a l’onada fins a un punt anterior determinat, podent observar com ha evolucionat, els canvis que sobre ella s’han realitzat.

Google afirma a l’entrada del seu bloc oficial en la què s’expliquen els detalls de Wave, que té planejat obrir el codi font d’aquesta aplicació, tal i com en el seu moment va fer amb Android i Chrome. Des de la companyia del cercador s’anima a terceres parts a utilitzar l’API d’aquest nou servei per estendre’l amb plug-ins i noves aplicacions que l’enriqueixin. Els protocols de comunicacions emprats per Wave, i amb els quals el programador s’hi haurà de familiaritzar, inclouen el control de concurrència per controlar quan dos o més usuaris es troben editant simultàniament un mateix recurs, el què juntament amb altres facilitats, simplifica la feina del desenvolupador.

Com de costum, es desconeix la data exacta en què Google Wave serà accessible al públic en general.

Aquest producte sembla destinat a ser la competència de baix cost de les suites col·laboratives “tradicionals”, els principals productors de les quals són IBM (l’abans esmentat Lotus Notes) i Microsoft ( Office Groove), i el seu “ target” principal els professionals independents que col·laboren amb altres persones i les petites empreses o les mitjanes que disposen de diverses seus, essent el complement perfecte de la suite ofimàtica en línia Google Docs.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)