Grand Theft Auto continua provocant pol

Compartir

A Tailàndia suspenen la seva venda després que un jove matés a una persona, pel que sembla inspirat en la violència que exhibeix el joc, mentre que a Catalunya el gremi de taxistes demana que també se’n suspenguin les seves vendes.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No és la primera vegada que el famós GTA (Grand Theft Auto) provoca una agra polèmica, doncs immediatament després del seu llançament fou objecte d’una sèrie de crítiques, la més important de les quals fou potser la protagonitzada per l’associació nord-americana MADD (Mothers Against Drunk Driving) després d’observar que en el joc es podia conduir en estat d’embriaguesa, el que van considerar un mal exemple per als més joves. Des de gairebé els seus inici, el món dels videojocs no ha estat exempt de polèmica per la violència de molts dels seus títols, centrats en conflictes bèl·lics, vistoses lluites d’arts marcials o entorns conflictius com el representat en el GTA.

La sèrie Grand Theft Auto, el darrer lliurament de la qual lliurament n’és el quart per a videoconsoles i que aviat podria veure la llum per a ordinadors PC, situa la seva acció en els suburbis d’una gran ciutat nord-americana que no representa a qualsevol metròpolis real però que podem identificar ràpidament amb les grans urbs de les costes est i oest del país. El jugador encarna el paper d’un lladre de poca volada o un mafiós que haurà de dur a terme feines per tal de progressar en el desenvolupament de l’acció com poden ser el robatori de vehicles o l’assalt a vianants. Policies, simples passavolants o prostitutes fàcilment identificables formen part del paisatge urbà pel que ens haurem de moure. Aquesta cruesa i semblança (ens agradi o no) amb la vida real són l’objecte de la polèmica.

La darrera escomesa llançada contra aquest títol en concret va començar fa pocs dies a Tailàndia. En aquest país asiàtic fou la mateixa distribuïdora la que va aturar les vendes després que un adolescent acusat d’assassinar un taxista declarés que ho va fer per recrear una escena del joc. No és l’únic cas d’assassinat en el qual s’addueix la culpabilitat a la influència negativa del tan criticat títol. En una data tan primerenca com el 2005 i a l’estat nord-americà d’Alabama es va presentar una demanda contra els fabricants i distribuïdors de la saga GTA per un cas semblant d’un adolescent implicat en un tiroteig en el qual havien mort dos agents de policia i un membre dels serveis d’emergències.

Una altra demanda que ha tingut cert ressò mediàtic és la del Gremi de Taxistes de Catalunya, entitat que ha sol·licitat la retirada del joc de les prestatgeries de totes les botigues de l’Estat Espanyol arrel dels fets esdevinguts a Tailàndia. Josep Maria Goñi, president de la Federació Catalana del Taxi, va declarar a Europa Press que el videojoc dóna una mala imatge del col·lectiu professional dels taxistes, basada en tòpics inexistents, i va defensar el valor de servei públic que ofereix el col·lectiu al qual representa.

Curiosament, i comparant-les amb el nombre de protestes que s’han llançat contra GTA IV, les veus que s’han alçat contra un videojoc com America’s Army, en el qual el jugador pren el paper d’un soldat del modern exèrcit nord-americà, i que serveix com a plataforma de reclutament, han estat molt poques. I jo em pregunto: no és una mena de violència més abjecta encara ja que és institucionalitzada? no pot ser considerat GTA al cap i a la fi com un producte de denúncia d’una violència que nosaltres mateixos com a societat hem creat o tolerat? Fins a quin punt és lícit que critiquem aquest joc en concret i no incloguem en el discurs a molts altres com el que abans he esmentat?

Totes aquestes reflexions i moltes altres han de ser dutes a terme no només pels pares dels nens, sinó per la societat en general amb l’ajuda de psicòlegs i especialistes. Mentre, els pares han de ser conscients que el seu deure és implicar-se en cert grau en els jocs que practiquen els nens, ja sigui al carrer amb els seus amics o a casa davant de l’ordinador.

Guillem Alsina