Grand Theft Auto V i el hype

Compartir

Avui surt a la venda el que s’ha guanyat ser el títol més esperat de l’any, Grand Theft Auto V. Per què? Perquè l’enrenou originat uns dies abans de la seva sortida no el genera qualsevol joc. No parlem ja de les seves qualitats tècniques, de la seva jugabilitat o de la seva enorme banda sonora, parlem de totes les persones que porten mesos esperant la seva sortida.

Fer cua per anar al cinema és una cosa totalment normal. Fer cua per anar al cinema en les sessions nocturnes, també. Fer cua en una botiga de videojocs a les dotze de la nit per poder comprar un joc ja es fa una mica més estrany, i això és el que ha passat aquesta nit amb Grand Theft Auto V. L’espera no ha permès aguantar les nou o deu hores que faltaven perquè obrissin en la majoria de grans centres de venda de jocs. GAME i GameStop ho han fet a les dotze en punt, alguns durant una hora, altres durant dos. I el més increïble de tot: tot i així hi ha qui s’ha quedat sense joc. Increïble.

La mitjana de cua era d’unes 50 persones en cada un dels centres, com a mínim. Per Internet alguns comentaven que han arribat a fer una hora i mitja de cua per aconseguir la seva còpia. S’han pogut veure fotos i vídeos d’altres països on ha passat exactament el mateix. I parlem de la venda a les dotze de la nit, no en horari normal. Durant el matí, les botigues han anat atenent una enorme demanda. Les cues abans de l’obertura dels centres han estat també habituals en l’horari normal, i alguns centres ens asseguren que el matí ha estat un no parar de vendre el mateix joc.

Però tot això no és cosa d’un dia. En alguns fòrums es va començar a llegir ja a mitjans de la setmana passada els típics “potser”, ” segurament” o “tinc el cosí d’un amic que m’ha dit que” Grand Theft Auto V sortiria a la venda abans de la data indicada, com ja és habitual amb altres títols o fins i tot consoles. Amb això, els telèfons de la meitat de botigues de jocs a Espanya van començar a cremar. O més de la meitat, potser. Les respostes eren clares per part de totes les parts involucrades en la venda: fins al 17 de setembre no es ven Grand Theft Auto V. I als usuaris i clients això no els va agradar molt, van començar les crítiques d’alguns o les amenaces de cancel·lació de reserves d’altres, el de sempre . En aquest moment, i per caldejar més l’ambient, va saltar una altra notícia, dijous ja es van començar a vendre les primeres còpies en botigues petites, convertint les xarxes socials i telèfons en armes de l’Apocalipsi.

És possible que es vengui ja en botigues petites i les grans encara no ho facin? “Tranquils, ja saltarà la llebre”, deien molts. I aquesta llebre no va saltar, més aviat els dels grans centres se la van menjar amb samfaina. I la gent es va enfadar encara més. Normalment, quan es posa una data de sortida a un producte, es penalitza la botiga que s’avança a aquesta data. El que sol passar és que hi ha botigues que prefereixen pagar aquesta penalització, treure el producte abans, i les botigues que les segueixen queden lliures de pagar aquesta multa. És per això que els tiquets de venda corren com la pólvora quan això passa, significa la via lliure per a les altres botigues. En aquest cas els tiquets de venda no van servir, ni les fotos dels usuaris… res, les grans no van donar el seu braç a tòrcer , i molts estaven totalment indignats. No hi va haver miracle, no hi va haver compassió, no van servir ni els tiquets, ni les trucades, ni parlar amb els responsables de les xarxes socials de GAME, GameStop o MediaMarkt, el joc no sortiria abans del dia 17 .

Resulta inaudit, Rockstar Games ha estat capaç de dominar les grans cases. Ni El Corte Inglés, ni Carrefour, ni les anteriorment esmentades se l’han jugat aquest cop, i parlem d’Espanya, això ha estat a nivell mundial. Felicito des d’aquestes línies a les persones implicades en que això hagi estat així, crec que mai abans havia vist res semblant. A la llista anteriorment esmentada falten les botigues petites, moltes ja el van començar a vendre el dijous passat, tal com hem dit, cinc dies abans de la sortida del joc. És això bo? Personalment crec que no. Hem esperat molts mesos la seva sortida, realment no ens ve de cinc dies. La part positiva en això és que molts han pogut gaudir abans (positiva per a ells, per als que han hagut d’esperar no és positiu en absolut) i moltes d’aquestes botigues petites segurament han pogut respirar millor durant els dies previs a la sortida oficial, augmentant el seu nivell de vendes. Alguns han decidit pujar el preu del joc a fins i tot 80 euros, però també hi ha qui ho ha pagat. Llei de l’oferta i la demanda, com diuen alguns. Especulació, diuen altres .

9777677992_6acb926782_h

Imatge propietat de l’usuari ATOMIC Hot Links de flickr sota llicència Creative Commons.

És ja 17 de setembre, el 16 a les quatre de la tarda van penjar les anàlisis de les principals pàgines web i a Metacritic s’emporta un 97/100, basant-se en la mitjana de nota de 26 crítiques de webs reconegudes en el sector. És realment tan bon joc com el pinten? Val tot aquest enrenou? És normal i merescut el 10 que es porta a tants llocs? La saga Grand Theft Auto no ha defraudat pràcticament mai, es pot entendre que cadascuna de les seves noves edicions sigui esperada amb candeletes, però no ens enganyem, el hype afecta molt els primers dies de la sortida d’un joc com del què parlem ara. En aquest article no es farà una crítica del joc, el millor és que cadascú ho provi i en tregui les seves conclusions, o llegeixi crítiques i anàlisi de mitjans del sector, la nostra la podreu veure entre avui i demà. El que està clar és que Rockstar Games s’està convertint en el rei Mides dels videojocs, i això no ho fa qualsevol.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.elmurtecnologic.cat

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: