Grape: un nou concepte d’escriptori

Compartir

Proposa una solució d’escriptori informàtic radicalment diferent del que estem acostumats a veure, malgrat que de moment només és una idea no implementada per a algun dels sistemes operatius existents.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà dels seus primers temps, els entorns gràfics d’usuari (GUI per les seves sigles en anglès, Graphical User Interface) han buscat ser una metàfora del que acostuma a ser l’escriptori d’una taula de treball, amb carpetes en les quals s’hi guarden documents en un sistema de fitxers semblant a un arxivador físic, i una superfície de treball (l’escriptori) en la que treballem amb els documents que conté l’ordinador i les eines que ens proporciona el sistema operatiu i l’entorn gràfic.

Grape vol portar aquesta metàfora a un pas més real, allunyant-se en aquest camí dels escriptoris informàtics tradicionals. És, de moment, només un concepte, sense una materialització concreta i aplicable a un sistema operatiu com Linux o Mac OS X, malgrat que posseeix els elements d’aquest darrer necessaris per a la seva implementació.

A l’escriptori de Grape els elements s’organitzen en piles que contenen tants arxius i de tipus tan diferents com vulguem, units només per la lògica que nosaltres els donem. Així, per exemple, una pila pot contenir les fotografies d’un viatge juntament amb els arxius en PDF dels bitllets d’avió i reserves d’hotel que realitzem a través d’Internet. En una altra pila poden estar els nostres documents de la feina, i així successivament.

La visualització dels elements es realitza en aquest escriptori mitjançant imatges en petit del que contenen, siguin fotografies o texts. La creació de noves piles és realment simple.

Tot el que podem fer amb Grape és visible en el següent i espectacular vídeo:

Grape és la tasca d’un sol home, Yann Le Coroller, que a més de dedicar-se al disseny d’interfícies d’usuari, també treballa en altres aplicacions com el modelador 3D Silo, el visualitzador d’imatges JustLooking o el programa de dibuix iDraw. En el camp del maquinari, ha dissenyat un model de Tablet PC lleuger basat en un ordinador MacBook, essent tots aquests desenvolupaments només conceptuals de moment.