Grup de hackers torna Linux a la PlayStation 3

Compartir

PlayStationNova escalada en la “guerra” que enfronta a Sony d’una banda (desitjosa de limitar el que es pot arribar a fer amb la seva videoconsola) i hackers per l’altra (desitjosos de poder fer el que vulguin amb el mateix aparell). Amb el que s’ha anat veient fins ara, quina serà la reacció de la multinacional nipona?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Sony va eliminar ja fa temps l’opció d’arrencar un altre sistema operatiu a la PlayStation 3, impedint d’aquesta manera que s’executés en ella qualsevol altre programari que no fos el seu propi, malgrat que alguns usuaris avançats havien emprat aquest aparell com un ordinador GNU/Linux. La seva potent CPU basada en el processador Cell dóna molt bon rendiment com a ordinador general.

La prohibició de Sony, realitzada mitjançant una actualització de programari obligatòria, va despertar les ires de nombrosos hackers, que immediatament van començar a buscar els punts febles del sistema per tal de tornar a arrancar un Linux (o el sistema que fos) en la videoconsola de la companyia nipona. Això ha estat objecte de polèmiques i fins i tot d’una causa legal entre Sony i un d’aquests hackers, que ha fet que la nipona es guanyi les antipaties de bona part de la comunitat hacktivista mundial.

Però ara, uns hackers han donat a conèixer un nou programari que permet tornar a la PlayStation 3 la possibilitat d’arrancar un altre sistema operatiu, essent aquest de moment un GNU/Linux, malgrat que continuen treballant en la possibilitat que també es pugui córrer un FreeBSD.

La instal·lació d’aquest programari no és una cosa trivial, essent recomanada només per a usuaris avançats amb alguns coneixements tècnics superiors als d’un usuari corrent. El grup de hackers accepta donacions per continuar amb la tasca d’investigació, a través de la seva pàgina web i via Paypal.

Esperant la reacció de Sony

La companyia japonesa ha de reaccionar. No només ho deuen voler als seus quarters generals, si no que a més saben que han de fer-ho imperativament per tal de no mostrar debilitat, perquè això podria repercutir en molts aspectes del seu futur, incloent-hi la confiança dels inversors i, amb això, la seva cotització en borsa.

Ja fa gairebé vint dies que la xarxa de jocs es troba fora de servei, i això sens dubte afectarà no només als actuals clients de la companyia, si no als futurs que hagin de sospesar l’adquisició d’una PlayStation, una Xbox o una Wii. De rebot, aquest mateix argument afecta als inversors, que han fet caure una mica més les accions de Sony, malgrat que aquestes ja havien entrat en una dinàmica decreixent des de principis de març.

Com es concretarà aquesta reacció? És probable que la multinacional japonesa estigui estudiant alternatives, i que una d’elles sigui emprendre accions legals contra els que han fet possible aquest prodigi tècnic, malgrat que, amb el que s’ha vist fins ara, serà aconsellable?

Una nova denúncia, com ja va passar amb George Hotz (àlies Geohot, el hacker que es va saltar els sistemes de seguretat de la PS3), provocaria sense cap mena de dubte una nova reacció per part de la comunitat hacker més activista, i nous atacs com ja va passar amb el col·lectiu Anonymous*. Un cop vist tot el què ha passat fins ara, no sembla que a Sony li convingui arriscar-se a què la tornin a atacar de la manera que sigui, així que s’ho pensarà dues vegades, tot i que no és una opció descartable.

Torno, doncs, a preguntar-me: que farà la companyia nipona? És probable que la seva resposta encara trigui alguns dies, i malgrat tot, tampoc descarto del tot que al cap i a la fi acabin per fer els ulls grossos davant d’aquest tema, tenint en compte que poden posar en risc molt més del que perdran si no fan res al respecte.

* La implicació del qual en el gran atac patit per la PSN aquests dies ha estat negada pel mateix col·lectiu malgrat que Sony insisteix en una implicació ni que sigui indirecta.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina