Guia per no perdre’s amb Windows 7

Compartir

WindowsPuc actualitzar-me? quina versió em convé més? quina màquina necessito per a executar-ho amb comoditat? No és la guia definitiva, però de ben segur aclarirà molts dubtes.

 

Especial Windows 7

Redacció – Ha arribat el dia D i aviat tindrem entre nosaltres el tan esperat i anhelat Windows 7 (es presenta avui, però és probable que els ordinadors que el portin preinstal·lat triguin un parell de dies més en arribar a les botigues). Davant d’un possible mar de preguntes, a www.imatica.org hem escrit una breu guia amb el més bàsic per no perdre’s davant de l’allau d’informació que ens pot caure damunt.

Puc actualitzar-me?

La resposta a aquesta pregunta dependrà en una part de l’edició a la que vulguem accedir. Microsoft recomana com a màquina mínima un processador de 32 bits a 1 Ghz., 1 GB. de memòria RAM, una tarja gràfica compatible amb DirectX 9, disc dur amb almenys 16 GB. d’espai lliure i unitat de DVD.

Una eina per a saber fins a quin punt podem instal·lar Windows 7 a la nostra màquina és l’Upgrade Advisor d’aquest sistema, un programa que s’instal·la sobre Windows XP o Vista, revisa els components del nostre ordinador i ens indica si aquest és apte per a executar alguna de les diferents edicions d’aquest sistema, i quina d’elles és l’òptima.

Edicions, edicions, edicions,…

La vida de tots nosaltres, usuaris i professionals, es va complicar prou amb l’arribada de Windows Vista. Fins llavors, el màxim que havíem de distingir era entre la versió Home, la Professional i el Server, si bé per a aquesta última el sistema de nomenclatura era diferent (no va existir mai un XP Server, sinó que havíem de recórrer a 2000 o 2003 Server). Més endavant també es va introduir una edició per a Tablet PC, però era tan dedicada que tampoc representava un gran obstacle.

Vista va introduir una gran diversitat de versions, cadascuna de les quals variava respecte a les altres en les funcionalitats que incloïen (per exemple, la interfície per a controlar un Tablet PC), i amb les quals és prou fàcil perdre-s’hi. La tònica es manté amb Windows 7, per al qual s’ha preparat sis edicions diferents:

  • Starter: als Estats Units s’inclourà en alguns netbooks, fet que deixa la porta oberta a què a Europa també la vegem en algunes màquines d’aquesta mena, malgrat que en anteriors versions aquesta nomenclatura indicava que aquesta versió estava orientada només a mercats emergents. No disposarà de la interfície d’usuari Aero.

  • Home Basic: versió disponible només en els anomenats “mercats emergents”, països en els quals la renda per càpita és inferior als estàndards que es gaudeixen a Europa o Amèrica del Nord, i per tant els ciutadans dels quals no tenen en conjunt tants diners per a invertir en informàtica. Tindrà certes restriccions en el nombre de programes amb què pot treballar simultàniament i la interfície Aero no tindrà algunes funcionalitats.

  • Home Premium: conté la interfície Aero, la funcionalitat Media Center i la capacitat per a controlar interfícies multitàctils.

  • Professional: recomanat per Microsoft per a petites i mitjanes empreses. Disposa de totes les funcionalitats que ofereix l’edició Home Premium més la capacitat per integrar-se en un domini, poder ser emprada com a servidor d’escriptori remot, encriptar sistemes de fitxers (BitLocker), mode Presentation i XP Mode per tal que el client pugui continuar emprant els programes dissenyats per a la versió XP de la plataforma de Microsoft.

  • Enterprise: recomanat per la companyia de Redmond per a empreses d’una certa envergadura i que tinguin un contracte de manteniment de programari signat amb Microsoft. Inclou interfície multilingüe (MUI), suport per a aplicacions Unix, pot activar-se via VLK (volume license key) i pot executar múltiples màquines virtuals.

  • Ultimate: la més completa de totes: disposa de totes les funcionalitats de la versió Enterprise però orientant-se al mercat de consum, encara que a diferència de Vista Ultimate, no inclourà Extras. Si bé no es podrà trobar en botigues, els posseïdors d’un Windows 7 Home Premium o Professional podran actualitzar-se a aquesta versió a través d’Internet.

A les botigues només es trobaran a la venda les versions Home Premium i Professional, mentre que les altres vindran preinstal·lades en màquines noves o podran ser adquirides a través de llicències de volum (pensades per a grans companyies). Totes excepte la Starter estaran disponibles per a arquitectures de 32 i 64 bits.

Els preus variaran depenent del país, però segons trobem en el lloc web de Microsoft, les actualitzacions oscil·laran entre els 119 Euros de la Home Premium als 219 de la Ultimate. Amb màquines noves, el preu de la llicència estarà inclòs en el de l’ordinador, amb les habituals dificultats per a què ens tornin el seu import en cas de no voler utilitzar Windows en aquest ordinador.

Però inclourà l’Internet Explorer?

Una de les qüestions candents és si les diferents edicions del Windows 7 que es posen a la venda inclouran o no el navegador web de la companyia de Redmond, donada la proposta que Microsoft va fer en el seu dia a la Unió Europea davant del contenciós legal que l’enfrontava a altres productors de browsers liderats per Opera.

La versió que inclou el sistema d’elecció de navegador, i que rep com a nom en codi Windows 7 N es vendrà només en el territori de la Unió Europea, i es correspondrà amb aquelles edicions que es puguin adquirir en comerços (Windows 7 Home Premium i Professional). Malgrat tot, encara resulta una incògnita si realment serà així o bé si Microsoft aprofitarà algun buit legal per a “escaquejar-se” del compliment d’aquest acord.

Comprar ara una màquina amb Vista, una bona oportunitat?

Si ens ofereixen un ordinador que munti Windows Vista encara que sigui a un preu molt bo, la nostra resposta seria probablement que no, que preferim esperar l’arribada de la nova fornada de màquines que ja portin Windows 7 preinstal·lat. I, tot i això, podem estar perdent una magnífica oportunitat per aconseguir una bona màquina a un preu més que excel·lent i que, a més, tingui el maquinari adequat per a executar Windows 7.

Caldrà tenir en compte el cost de l’actualització, però és una opció que no s’ha de descartar ni tampoc prendre’s a la lleugera; serà necessari examinar ben detingudament la configuració del maquinari de l’ordinador i fins i tot consultar-ho amb l’assistència al client de Microsoft (el seu telèfon o mitjà de contacte alternatiu es pot trobar en el lloc web nacional corresponent al seu país).

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta ob
ra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)