H.264 es perfila com el còdec natiu per a l’HTML 5

Compartir

YouTubeYouTube, el portal líder en vídeo en línia, ha mostrat el seu suport a aquest còdec per davant de Theora, que gaudeix del favor de la Fundació Mozilla. El suport de Google a l’H.264 a través de YouTube pot significar el trampolí definitiu per a aquest còdec, el què ha fet sonar les alarmes per als productors de Firefox.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La guerra pel còdec de vídeo que equiparà a l’HTML 5 com a estàndard per a vídeo encastat (embedded) ha entrat en una nova fase en la què sembla que s’ha definit un guanyador, tot i que encara li manca rematar la tasca. I, com dirien a la cerimònia dels Oscar’s de Hollywood, the winner is H.264, un còdec basat en MPEG-4 que s’empra, entre d’altres, en els Blu-ray Disc.

Google ha implementat suport natiu tant per a H.264 com per a OGG Theora en el seu navegador web Chrome, jugant a les dues cartes que tenen més possibilitats de sortir guanyadores en aquesta batalla, mentre que Firefox s’ho ha jugat tot a una sola carta, OGG Theora, que és un còdec lliure no subjecte a costos de llicenciament.

L’economia és la principal causa que Mozilla no ofereixi suport per a H.264, ja que llavors hauria de pagar royaltys pel seu ús. Opera Software, la companyia noruega productora del navegador web homònim, també addueix a la mateixa raó per no incloure suport per a H.264 en el seu browser. Així que l’única opció és acollir-se a un còdec que sigui realment lliure i, per tant, no subjecte al pagament de royaltys: OGG.

YouTube, el lloc líder de vídeos online i propietat de Google, ha redissenyat recentment les seves pàgines i, com a part d’aquest redisseny, ha introduït també algunes novetats funcionals. Entre aquestes s’hi compta el suport per a HTML 5, esborrany del futur estàndard que preveu el suport per a vídeo natiu mitjançant el tag <VIDEO>, malgrat que sense haver precisat el còdec que s’emprarà, pel qual hi ha un veritable pols entre els jugadors més influents del panorama web actual. Google, i amb ell YouTube, estan recolzant l’H.264, per al qual el conegut portal de vídeos en línia va introduir el corresponent suport fa uns dies.

L’aposta per aquest còdec no pot mancar de sentit, malgrat que en una indústria en la què els jocs d’aliances es traeixen contínuament i guanyen els interessos particulars de cada companyia/iniciativa, és difícil saber del cert si tot respon a motius tècnics, o bé constitueix la defensa d’una opció que afavoreix als interessos de la multinacional del cercador per davant dels dels seus competidors.

A primer cop d’ull, Microsoft sembla estar a l’aguait sense decantar-se clarament per un candidat, com esperant l’avinentesa per apuntar-se al carro del guanyador. Firefox no ofereix suport per al H.264 per motius econòmics, com he esmentat abans, el què ens deixa a Chrome i Safari com a únics navegadors web que el suporten, i aquí és on pot residir la clau de l’anunci de YouTube: començar a marcar la diferència en favor d’un còdec que empra el tercer navegador web del mercat en nombre d’usuaris darrere de l’Internet Explorer, i entre el qual i Firefox es preveu que esclati al llarg d’enguany una baralla per aquesta segona posició.

Google podria estar buscant, doncs, donar-li un cop a Firefox per fer que el seu propi browser pugi un graó més en l’escala cap al predomini en el sucós mercat dels navegadors web.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)