‘Hem de treure tot el profit informatiu del que es publica’

Compartir

Eva Belmonte, periodista professional i directora del blog ‘El BOE nuestro de cada día’, ens parla del control de la ciutadania sobre l’acció del govern, i com els mitjans no poden basar-se en exclusiva en l’anomenat ‘periodisme ciutadà’ per a cobrir les seves necessitats d’informació.

Eva Belmonte, imatge de Fernando Sánchez

Eva Belmonte, imatge de Fernando Sánchez

El BOE nuestro de cada día és un blog en el qual s’hi recullen totes aquelles ‘anomalies’ que es publiquen en el Boletín Oficial del Estado del govern espanyol, aquells concursos públics, subvencions o dictàmens que ningú o molt poca gent llegeix, i que poden donar lloc a pràctiques no gaire clares per part de les administracions públiques. S’expliquen amb un llenguatge planer per a fer-les comprensibles a tothom, i s’intenta explicar per què a vegades alguna cosa olora a podrit, encara que sigui lluny del regne de Dinamarca.

Darrere d’aquesta ingent tasca s’hi troba Eva Belmonte, una periodista professional que, després de patir un ERO a El Mundo, va començar des del seu domicili a ser una de les professionals que fan del periodisme un quart poder que vigila i denuncia quan així és necessari, les males accions dels qui ens governen.

A El Mur Tecnològic hem tingut l’oportunitat de parlar amb ella i que ens expliqui més en profunditat com va néixer i com es desenvolupa El BOE nuestro de cada dia.

Explica’ns una mica què és El BOE nuestro de cada día

El BOE nuestro de cada dia vol ser un blog informatiu on s’expliquen les coses més importants que es publiquen al butlletí oficial. L’objectiu és crear material periodístic a partir d’unes dades fiables, ja que quan estan publicades són oficials i ens afecten a tots. No és més que fer notícies, però evitant incloure opinions, informacions que no estan contrastades o filtracions, si no basades en lo que sí ha passat i de veritat ens afecta. I no només traduir el que es publica, si no també posar-ho en context.

Creus que el periodisme és el quart poder?

Ho crec amb fermesa. Almenys, crec que hauria de ser el quart poder. Però per ser-ho hem de creure en la nostra feina i no deixar d’informar sobre alguns temes depenent de certes simpaties, o no accedir a deixar de publicar algunes coses a canvi d’una filtració, per exemple. Hem de creure en la nostra feina i, si ho fem bé, els ciutadans tornaran a confiar en els periodistes. Per això no podem oblidar que la nostra feina és fiscalitzar i vigilar el poder.

El BOE nuestro vol ser part d’aquest quart poder? Busques exercir un control sobre l’acció del govern?

En part, encara que una part molt petita i humil, sí. L’objectiu és que no es prengui ni una decisió ni s’aprovi una norma important sense que la gent se n’adoni de què està passant. Així, tothom pot vigilar la labor dels governs, no només els periodistes, perquè la informació és comprensible per a tothom.

Com treballes? Et repasses cada dia el BOE a la cerca i captura d’incongruències entre l’acció de govern i el que hauria de ser l’interès públic?

Bàsicament m’aixeco a les set i mitja, hora de publicació, i faig una lectura genèrica. Separo les qüestions que em semblen més interessants o que poden ocultar alguna cosa i després les analitzo una a una. Encara que resulta menys combatiu, el que busco són notícies, ni més ni menys. A vegades no publico alguna cosa per denunciar una acció, si no perquè crec que és important i ens afecta i ho hem de saber. Però és veritat que no hi ha matí que no acabi de mala llet.

Creus que un projecte així hauria estat possible sense Internet?

Totalment impossible. Quan vaig començar era jo sola al menjador de casa en pijama. Com hauria pogut fer això sense Internet? Com podria una periodista sola, que acaba de perdre la feina, arribar a la gent, sense Internet? Abans era impossible una cosa així sense una plataforma darrere per imprimir i distribuir. Ara, qualsevol pot publicar. I encara que no tot el que es publica és bon periodisme, tampoc ho era abans, quan només hi havia periodisme imprès…

El periodisme ciutadà nascut gràcies a la Xarxa s’enfronta al periodisme professional o el complementa?

Primer de tot, jo no crec que ‘El BOE nuestro’ sigui periodisme ciutadà. Que no tingui una gran capçalera darrere no vol dir que no sigui professional. De fet, em demano la mateixa exigència ara que quan treballava a elmundo.es. Fins i tot més ara, perquè ara tot recau sobre el meu nom. És un projecte molt petit, però des del començament m’ho vaig plantejar com un projecte professional.

Crec que el periodisme ciutadà pot ser interessant per arribar a certes històries i desvelar-les. Per exemple: tenim moltes imatges de brutalitat policial a les manifestacions perquè algú les va gravar amb la càmera. Però el que no pot passar és que els mitjans, per estalviar, s’aprofitin d’aquest periodisme ciutadà per cobrir notícies i demanen als lectors fotos i testimonis per no haver ni de anar al lloc dels fets. Calen periodistes. Ara més que mai.

Quines dificultats t’has trobat en el teu camí amb El BOE nuestro?

El primer, la pròpia ignorància: hi ha molts temes legals, de contractació pública, etc… sobre els que no tenia ni idea. El primer cop que t’ho llegeixes a fons no entens res. Jo havia estat periodista de moltes àrees, però mai havia estat especialitzada en aquests tipus de temes. Amb l’ajuda d’amics i gent desconeguda que es va interessar, a més de la pròpia curiositat, he anat aprenent moltíssim. I encara em queda.

I quins bons moments recordes?

Molts. Sobretot al començament, quan pensava que només em llegirien els amics i de sobte van començar a arribar milers de visitants. Va ser molt emocionant veure que hi havia un espai pel blog, perquè ho vaig començar a fer perquè no podia parar de fer periodisme després de l’ERO. Ara cada vegada em republiquen més mitjans (el blog és CC-by-SA) i m’agrada molt saber que estic arribant a més gent. I quan em van trucar per treballar a la Fundació Civio, on estic ara fent periodisme d’investigació i de dates, també va ser gràcies al blog. La veritat és que m’ha donat moltes alegries.

Moltes mercès pel teu temps, i si vols afegir quelcom…

Tenim molts problemes de transparència en aquest país, així que una de les poques obligacions de cara a la ciutadania que te el govern és publicar certs temes al BOE. Ho hem d’aprofitar. Hem de treure tot el profit informatiu del que es publica i, en paral·lel, reclamar que es publiquin més coses.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: