Hi ha relació directa entre l’ús del telèfon mòbil i l’aparició de càncer de cervell?

Compartir

CibersocietatUn nou estudi patrocinat per l’Organització Mundial de la Salut i la GSM Association no ha pogut trobar una relació directa entre ambdós fets, malgrat que deixa la porta oberta a que existeixi una certa influència fent esment en la necessitat de dur a terme més estudis.

Redacció – La present és una d’aquestes qüestions que s’han convertit en “dogmàtiques”: o t’alinees amb els postulats d’un dels bàndols enfrontats, o els tens als dos en contra teu. Provoca càncer en el cervell l’ús prolongat i/o intensiu del telèfon mòbil? Segons qui respongui a aquesta pregunta, el més probable és que doni un sí rotund o un no igual de contundent.

L’últim gra de sorra a la muntanya d’estudis que intenten -sense èxit- cloure aquesta disputa que es lliura des dels inicis de la telefonia mòbil, és el més ambiciós dut a terme fins a la data en quant a durada, nombre de subjectes analitzats i varietat d’aquests: en un total de 13 països (Austràlia, Canadà, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Israel, Itàlia, Japó, Nova Zelanda, Noruega, Suècia i Regne Unit), que han posat les seves respectives bases de dades mèdiques (amb les mesures de privacitat corresponents) al servei d’aquest estudi.

L’entitat l’ha promogut és l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC per les seves sigles en anglès), organisme dependent de l’OMS (Organització Mundial de la Salut), i rep el nom d’Interphone.

Mèdicament, l’estudi s’ha centrat en els tumors cerebrals, tumors de les glàndules salivals, neurinomes acústics, i altres tumors que es donen al cap i al coll. Per a més endavant es preveu la realització d’un estudi sobre leucèmia.

Tot i inclinar-se més cap a l’opinió que no hi ha una relació directa entre l’augment dels tumors en el cervell i l’ús del telèfon mòbil, els mateixos autors de l’estudi afirmen que el resultat no és concloent, i que s’han de dur a terme més estudis, especialment pel que fa als més menuts, ja que són més vulnerables i cada cop empren més el telèfon mòbil.

Els resultats han estat benvinguts per la GSMA, que no ha amagat a les seves notes de premsa que aquest resultat no és concloent i que s’han de dur a terme més estudis, però destaca el fet que no s’hagi pogut trobar una relació directa entre causa i conseqüència.

La veritat és que la natura mateixa ens rodeja de radiacions, però les rebudes i emeses pels aparells electrònics (i, en especial, els telèfons) són molt més fortes que les naturals. El problema és veure si això realment ens afecta els éssers humans i en quina mesura, i és en el que científics, activistes i la indústria no es posen d’acord… i és difícil per no dir impossible que algun dia arribin a aquest enteniment i acceptin de forma contundent els resultats d’un determinat estudi.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina