Hipocresia en forma de hashtags

Compartir

La sola petició a les xarxes socials per a què el grup terrorista Boko Haram torni les nenes segrestades a Nigèria, no farà que això passi, serà necessari actuar.

Hi ha campanyes en línia que les trobo especialment útils per a conscienciar com, per exemple, la que recentment van encetar gairebé sense voler els futbolistes del Barcelona Dani Alves i Neymar retratant-se mentre menjaven un plàtan.

Es tracta de campanyes que no busquen un objectiu concret més que conscienciar els internautes i a la població en general i que, per tant, necessiten protagonisme per fer arribar el seu missatge a quantes més persones millor.

D’altres, en canvi, persegueixen un objectiu concret que, moltes vegades, queda fora de les mans dels qui les protagonitzen, i d’altres no.

Aquest és el cas de la campanya que s’ha estès a les xarxes socials per instar les milícies irregulars (un nom suau per a una autèntica banda de terroristes sanguinaris i despietats) Boko Haram de Nigèria, que tornin les nenes segrestades fa uns dies i que estan passant un veritable calvari que pot continuar amb la seva venda com a esclaves.

Michelle Obama lluïnt el cartell amb el hashtag solidari. Segur que des dels EEUU (i ella mateixa) no poden fer-hi res més?

Michelle Obama lluïnt el cartell amb el hashtag solidari. Segur que des dels EEUU (i ella mateixa) no poden fer-hi res més?

Entenc que algú com jo o qualsevol de vosaltres que poc podem fer, ens conformem amb desfogar la nostra ira i frustració pel tema amb una menció a les xarxes socials que incorpori el hashtag #BringBackOurGirls, però que això ho faci la senyora Obama em sembla una clara mostra d’hipocresia que es maquilla gràcies a Twitter.

I és que si algú pot fer alguna cosa en aquest cas bolcant-hi més recursos, és precisament el govern que presideix el marit de Michelle Obama.

Si, se’m pot dir que ha de tenir el permís de Nigèria per actuar, però els EUA ja han actuat abans sense necessitat de tant de permís i en causes suposadament humanitàries com la protecció de la “gran democràcia” a Kuwait, un país en el qual el dret a vot està molt limitat.

Així que no seré jo qui critiqui que fiquin un parell de drones per buscar aquestes pobres víctimes d’un grup de salvatges incivilitzats i, un cop localitzats, els enviïn a un esquadró de marines per alliberar-les. I que es deixin de tanta solidaritat en les xarxes socials. O és que creuen que els de Boko Haram són sensibles als “trending topics”?

Perquè, al cap ia l a fi, el que acaba amagant aquesta campanya solidària és la inacció d’uns països que s’haurien de responsabilitzar i prendre cartes en l’assumpte.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: