Ho diu Intel: les GPU’s de nVIDIA són més ràpides que les seves CPU’s

Compartir

IntelEl fabricant californià s’ha equivocat en les formes en intentar desmitificar que els processadors gràfics són molt més ràpids que les CPU’s, donant publicitat a la seva directa rival.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Potser el fabricant de microxips s’hagi de replantejar el seu futur o, com a mínim, què és el que diuen els seus arquitectes i executius en actes públics, perquè encara que es faci amb bona intenció, la veritat és que es pot acabar fent propaganda a la competència, en aquest cas nVIDIA.

Aquesta darrera companyia especialitzada en la fabricació de microprocessadors de càlcul per a targes gràfiques (GPU, Graphics Processing Unit) està a punt de desembarcar en el terreny de les CPU’s per a dispositius mòbils com smartphones, MID’s i netbooks gràcies a la seva família Tegra fent-li així la competència a Intel. L’ambient entre ambdós fabricants és, doncs, més tens que de costum, i això s’ha notat en una certa batalla dialèctica entre directius d’ambdues empreses.

Un dels camps de discussió és el de la potència de les GPU’s per al seu ús en càlculs intensius, en el qual hi ha una mena de “llegenda urbana”: la potència d’una GPU multiplica per cent a la d’una CPU. Doncs bé, en un simposi internacional sobre arquitectura de computadores celebrat a la localitat francesa de Saint-Malo, Intel va presentar un white-paper que intentava trencar amb aquest mite, però ha estat pitjor el remei que la malaltia, ja que en ell la companyia californiana afirma que una GPU nVIDIA GeForce GTX 280 executant un kernel (nucli de sistema operatiu) és “només” 14 vegades més ràpida que una CPU Intel Core i7 960, un dels seus darrers models.

Ignoro que és el que pretenia Intel exactament, però afirmar que el producte del teu rival és “només” 14 vegades més ràpid que el teu, no em sembla un argument de vendes gaire convincent… o, almenys, al meu parer no m’haurien guanyat com a client per comprar-los un superordinador.

Com no podia ser d’altra manera, l’argument d’Intel ha servit a nVIDIA per a presumir d’això ja que, a més, el model GeForce GTX 280 no és precisament la seva última generació, mentre que el Core i7 960 sí que és un dels darrers micros de la californiana.

La blogosfera ja s’ha fet ressò d’aquesta relliscada, malgrat que s’ignora la repercussió que tindrà a la indústria… i si els responsables de la conferència mantindran els seus llocs de treball o passaran a engrossir les llistes de l’atur.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina