HP “denuncia” la manera com Microsoft compta les llic

Compartir

El fabricant d’ordinadors, un dels més grans del món, ha revelat a APC Magazine com funciona el recompte de llicències venudes del Windows Vista per part de Microsoft, que sens dubte no reflecteix la realitat si és com la multinacional nord-americana afirma.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fins a 180 milions de llicències del nou Windows Vista han estat venudes fins al dia d’avui i des del seu llançament comercial, segons donava a conèixer recentment Microsoft en una nota de premsa oficial que es desviava del to habitual amb el qual la companyia de Redmond tracta les seves informacions financeres. Es feia especial esment en aquesta xifra milionària de vendes, segons l’opinió d’alguns mitjans, per tal de pal·liar el relatiu fracàs que està tenint Vista entre els usuaris, i sobretot els corporatius, que acosta a aquest sistema a la situació generada amb Windows Millenium Edition (ME) anys enrere.
 
Però aquests 180 milions de llicències de Windows Vista no es correspondrien a instal·lacions reals i en funcionament segons han revelat des de la multinacional Hewlett-Packard al rotatiu en línia APC Magazine.
 
Una cosa que ja era del domini públic des de fa temps és que alguns fabricants i integradors estan aprofitant la possibilitat brindada per la pròpia Microsoft de realitzar un "downgrade" als seus clients: amb la compra d’un ordinador nou, es ven una llicència de Windows Vista però realment s’hi instal·la un Windows XP, pel què si bé la companyia de Redmond comptabilitza una venda per a Vista, realment s’està utilitzant un XP en aquella màquina.
 
HP ha denunciat* aquesta diferència en els comptes: mentre que els fabricants compten un Windows XP, Microsoft fa el mateix amb Windows Vista, pel què les xifres de llicències venudes del nou sistema sobrepassen en un cert nombre les xifres d’instal·lacions reals en funcionament.
 
Aquesta situació es dóna a l’entorn empresarial, venent llicències de Vista Business però instal·lant XP Professional. El motiu és que les grans i mitjanes companyies no volen invertir uns diners molt necessaris en aquesta època de crisis provant el seu nou maquinari i les seves aplicacions de sempre amb el nou sistema operatiu de Microsoft, pel que opten per quedar-se amb allò que coneixen i saben que funciona.
 
Els usuaris finals és un altre camp diferent en el qual Vista està aconseguint més èxit gràcies a les màquines que es venen en grans superfícies amb el sistema operatiu ja preinstal·lat, ja que poques vegades es sol·licita un downgrade a XP.
 
Segons APC Magazine, aquesta situació canviarà després del gener de l’any vinent, data en la qual el downgrade ja no estarà contemplat per Microsoft. Malgrat tot, HP i la companyia dirigida per Steve Ballmer es troben negociant (almenys segons segueix afirmant APC) per aconseguir allargar aquesta data tot el que sigui possible.
 
Recordem que Microsoft ha començat una política una mica erràtica a ulls dels experts i el gran públic pel que fa a Vista, donant d’una banda detalls de la propera iteració del seu sistema operatiu (Windows 7) amb el que molts han donat per mort i enterrat a Vista, i d’altra banda manifestant la seva plena confiança en aquest sistema que està batent rècords de vendes… o almenys, això sembla.
 
* Tot i que aquesta potser no és l’expressió correcta, ja que es tracta simplement de l’explicació d’una situació més o menys coneguda, no de la denúncia d’alguna cosa desconeguda pel gran públic.

Guillem Alsina