HP Mini Note 210-1022SS: cor fort, cos dèbil

Compartir

MaquinariUn netbook per a l’usuari final, amb un processador que li dóna un bon rendiment però amb greus deficiències en la bateria i en el programari de creació de mitjans de restauració.

Redacció – Ha caigut a les nostres mans un exemplar de netbook HP model 210-1022SS per a què el testegem i comprovem si la multinacional nord-americana segueix encertadament el bon camí que va inaugurar en el terreny dels netbooks amb el Mini Note 2133 que en el seu moment tant va donar a parlar.

Primera impressió

La factura estètica del netbook és impecable; amb una carcassa de color negre (hi ha versions amb el cos en gris metal·litzat i la tapa de la pantalla blava), la part de la tapa presenta un serigrafiat amb unes formes geomètriques que es repeteixen, seguint l’influx dels dissenys que cada cop amb més freqüència es presenten en les màquines de Hewlett-Packard (com, per exemple, les edicions Vivienne Tam). La combinació entre parts més o menys brillants i parts mats li confereix un aspecte modern al mateix temps que professional, pel que si busquem una màquina que doni una certa imatge de nosaltres a més de ser-nos útil per treballar, sense cap mena de dubte aquesta és una bona opció a tenir en compte.

El teclat segueix la tendència de separar les tecles amb un espai entre elles que va encetar Apple i va ser ràpidament seguida per altres fabricants com Sony o la mateixa HP, malgrat que la inspiració per a aquest format de teclat sembla procedir més aviat dels primers Spectrum i altres ordinadors de vuit bits dels daurats anys vuitanta. Però tot i això, aquest teclat és menys còmode que el que muntava el 2133 (compte, no és que sigui incòmode, que no ho és, si no que el dels 2133 és encara més còmode que el d’aquest), i la pulsació de tecles dins d’un vehicle en moviment pot provocar un nombre més gran d’errades pel trontoll que amb un dels models anteriors.

El trackpad, amb els botons a la part inferior, ens ha semblat més sensible que en la sèrie 2133, però també més incòmode. Els botons físics en els laterals del trackpad del 2133 ens semblen, com a referència, també més còmodes i no dóna lloc a desplaçaments involuntaris del punter del ratolí.

Rendiment

El xip Atom N450 dóna la talla àmpliament, i l’execució del sistema operatiu (Windows 7 Starter) ens sembla d’allò més fluida, malgrat que el que llasta aquest equip en aquest aspecte és, precisament, la versió del Windows inclosa, ja que limita la RAM a 1 GB. quan, per a esprémer al màxim la resta del maquinari, li convindria el doble d’aquesta quantitat.

El disc dur de 250 GB. es més que adequat per a un equip d’aquestes característiques a hores d’ara, ja que cal tenir en compte el seu enfocament mixt (per característiques i preu és ideal per a ús domèstic, però la seva estètica i processador el fan també benvingut per a usos corporatius) i que allotjarà sobretot pel·lícules i música per a permetre al seu posseïdor portar continguts multimèdia a on sigui que vagi. 120 GB. se’ns haguessin quedat curts en poc temps, mentre que 320 o més haguessin encarit desmesuradament el preu del portàtil.

La pantalla LED ofereix una qualitat i nitidesa molt bones, malgrat que en la línia de la majoria dels aparells que inclouen aquesta tecnologia, i potser no ofereix colors tan vius i brillants com la sèrie d’Asus 1005, un dels exemplars dels quals també n’havia caigut un amb anterioritat a les nostres mans i hem pogut comparar-los.

Un aspecte que s’ha millorat respecte a màquines anteriors de la mateixa HP és la inclusió de 3 ports USB (dos a la banda dreta mirant-lo des del davant, i un a la banda esquerra).

On si que punxa irremeiablement aquest netbook és en l’apartat de bateria; per gairebé el mateix preu, un rival com ASUS ens ofereix una autonomia de més de 9 hores de durada teòriques, mentre que HP en aquest model es queda entre les 3 i les 4. Aquí és on es nota que estem pagant la marca, tot i que no ens queda clar si la diferència val la pena.

És possible adquirir una segona bateria de 6 cel·les; el seu cost puja a 100 Euros i fa que el netbook ocupi força més (en realitat, semblen dues bateries enganxades) i pesi també una mica més. Molt mala nota pel que fa a la bateria per a HP, el que al seu torn fa baixar notablement la qualificació d’aquest portàtil.

Compte a l’hora de crear els DVD’s de recuperació

Ja fa temps que la majoria dels fabricants van deixar d’incloure a la caixa dels seus ordinadors el típic CD de Windows o mitjans de restauració del sistema operatiu per deixar la tasca de crear aquests en mans de l’usuari. Segons la nostra opinió, això és realment molest, i més en els netbooks.

Per començar, en els fulletons impresos que acompanyaven aquest exemplar d’HP, venia explicat molt succintament com accedir als programes per a la creació dels DVD’s de recuperació; els manuals impresos són estàndards per a diversos models, però no així el programari emprat per crear els mitjans de recuperació, pel que hom es troba que “si té el model tal, faci això, i si té el model qual, això altre”. Per a nosaltres, cap problema, però sabem de més d’un usuari final amb molt pocs coneixements que amb prou feines sap quin model té entre mans.

Un cop disposats a crear els mitjans de recuperació, connectem una regravadora externa Iomega via USB, executem el programari… i en el primer intent va acabar donant-nos un error després de crear el primer dels tres DVD’s. En un segon intent simplement es va quedar penjat entre el primer i segon DVD.

Perduts dos discos, decidim no perdre’m cap més a mans del programari de creació de mitjans d’HP, pel que treballem amb un programa que simula unitats de disc virtuals, gravant en realitat a fitxers .ISO.

Aquí sí que va resultar tot un èxit, traiem les imatges ISO a un sobretaula equipat amb gravadora DVD i les “cremem” amb un programari apropiat, provant-les a posteriori.

Naturalment, això no va significar cap esforç per a nosaltres, però si un usuari amb nuls coneixements i poc material informàtic es veu obligat a dur a terme semblant viacrucis… realment, tan car sortiria incloure uns pocs DVD’s de recuperació per si de cas? tan lucratiu els és als fabricants vendre aquests kits als seus clients? Punt negatiu (i molt negatiu) per a HP en aquest aspecte.

Programari inclòs

A banda de la versió trial del paquet de seguretat Norton, ja que es pot escollir una o altra marca, però és positiu que hi hagi una eina de seguretat quan adquirim la màquina, la resta no passa de la típica versió d’avaluació de Microsoft Office 2007 i el paquet Works.

Tot i que és l’habitual en aquests casos, hem trobat a faltar una alternativa com OpenOffice (o un altre paquet a l’alçada). El vam instal·lar a posteriori i el seu funcionament ens va deixar prou satisfets.

No és que vulguem promocionar un producte de programari en concret, o fins i tot la filosofia del programari lliure, però existint aquesta opció que constitueix una suite ofimàtica molt completa, gratuïta i sense cap limitaci&o
acute;, seria una cosa molt atractiva per a què els fabricants l’oferissin. És clar que els contractes amb Microsoft són els que manen…

D’altra banda, el programari auxiliar és l’habitual en aquests casos: diverses utilitats per a la webcam, una suite per a DVD’s (en un aparell sense unitat lectora? WTF!) i diversos jocs. A part de l’Adobe Reader, algú utilitza els altres extres més d’un cop?

Valoració final

2 sobre 5. Estèticament és molt bo, a nivell de maquinari bàsic perfecte (processador Atom N450 molt potent, i això es nota) tot i que està el detall del gigabyte de RAM, encara que això és imposició del sistema instal·lat. El teclat no compleix les expectatives de comoditat, i en la bateria HP defrauda enormement. En l’aspecte de programari, no es facilita en absolut als clients la creació dels DVD’s de recuperació, més aviat al contrari. Una seriosa fallada per a un netbook que anirà a parar probablement a domicilis i estudiants.

Fitxa tècnica

  • Processador: Intel Atom N450 a 1,66 GHz.
  • Xipset: Intel NM10
  • Memòria: 1 GB. DDR2 (un sol DIMM), tot i que per maquinari pot arribar a admetre’n el doble.
  • Disc dur: SATA de 250 GB. a 7200 RPM
  • Pantalla: panoràmica LED, tecnologia HP Brightview Infinity BID WSVGA de 10,1” en diagonal, amb resolució màxima de 1024×600
  • Tarja gràfica: Intel GMA 3150
  • Lector de targes integrat 5 en 1. Formats: Secure Digital, multimèdia, Memory Stick, Memory Stick Pro, i xD Picture
  • Tarja de xarxa Ethernet 10/100BASE-T integrada i tarja WiFi 802.11 b/g/n
  • Mides: 26,8×17,8×2,29 cm
  • Bateria: ió de liti (Li-Ion) de 3 cel·les
HP Mini Note 210-1022SS

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina