HP podria estar preparant ja un tablet basat en webOS?

Compartir

MaquinariDe confirmar-se el projecte de la multinacional nord-americana, el futur de Slate quedaria en dubte, tot i que és massa aviat per decantar-se en un o altre sentit.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Comencen a circular rumors sobre futurs tablets d’HP funcionant amb el sistema operatiu webOS, obtingut per la multinacional nord-americana amb la recent adquisició de Palm. De fet, ja en el moment de l’anunci de l’operació, es va especular amb aquesta possibilitat.

Alguns mitjans de comunicació especialitzats han arribat a afirmar que el projecte Slate (el tablet de la multinacional nord-americana basat en Windows 7) seria cancel·lat sense ni tan sols haver estat llançat comercialment, mentre que d’altres indiquen que HP només s’ho "prendrà amb més calma" per a definir si finalment es llança amb Windows 7 o webOS.

L’Slate es basa en una arquitectura x86 (com si no, per a executar Windows 7), el que fa que, en primer lloc, el webOS hagi de ser portat a aquesta arquitectura, el que portarà el seu temps. Abans, s’ha de decidir si l’Slate és el tipus de maquinari sobre el qual ha de córrer webOS (crec que és massa potent), i si el producte encaixa en la línia de negoci d’HP. Massa decisions per a prendre i massa per fer fins i tot abans de final d’any, per la qual cosa al meu parer, el més probable és que vegem un tablet PC d’HP basat en webOS no abans de principis/mitjans de 2011.

No hi ha dates de llançament previstes per al Slate, però es rumoreja que veurà la llum en algun moment entre després de l’estiu i final d’any. Hi hauria la possibilitat de que veiés la llum en dues versions, la primera (per estar ja gairebé a punt) amb Windows 7 i, la segona (a llançar més endavant) amb webOS.

La plataforma ideal per a un tablet?

Mentre que Microsoft només ha fet uns "arranjaments" per adaptar Windows 7 al format de tablet PC però mantenint l’estructura i eines típiques d’un ordinador d’escriptori, altres companyies han preferit realitzar desenvolupaments més a mida del que és un dispositiu d’aquestes característiques tenint en compte les seves peculiaritats. És el cas d’Apple, que disposa de Mac OS X per a ordinadors i d’iPhone OS per a tot el rang de dispositius mòbils (iPhone, iPod Touch, iPad), i fins i tot Google, que a més segmenta entre smartphones (Android) i netbooks/tablets (Chrome OS), malgrat que Android és emprat també per molts fabricants en un altre tipus de maquinari.

Davant d’això, cal preguntar-se si webOS és la millor elecció que pot fer HP davant de Windows. De fet, el sistema operatiu de Palm ha estat unànimement lloat per la premsa especialitzada i la blogosfera, i l’única cosa que li ha mancat és èxit comercial, però per tota la resta ha desbordat les expectatives. Preparat per a dispositius mòbils com ara telèfons, ofereix una interfície multitàctil altament intuïtiva, potència i senzillesa, les peces clau que el fan ideal per a la moderna generació de tablets que confien, sobretot, en aplicacions online (i, per tant, per a les quals només es necessita un bon navegador web) i widgets (que requereixen poca programació i poc temps de desenvolupament).

Per tots els motius exposats crec que tots podem respondre amb un sí rotund a la pregunta de si webOS és la plataforma ideal per a un tablet, una altra cosa és que entri dins de les preferències dels usuaris o que sigui estratègicament interessant per a HP utilitzar-lo en desenvolupaments d’aquesta mena… o que ho vulgui fer.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina