Hugo Chávez a l’ull de l’huracà per unes declaracions sobre la llibertat de publicació a Internet

Compartir

CibersocietatLa majoria dels Mitjans de comunicació es centren en les declaracions del president veneçolà, que va fer una crida a controlar més fortament els continguts publicats a Internet, ja que en un rotatiu online veneçolà s’havia publicat una falsa notícia sobre el suposat assassinat d’un ministre del seu govern. Però Chávez no es troba sol en aquest punt de vista.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Personatge polèmic que genera passió i odi a parts iguals, el president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha donat aquest cap de setmana més arguments a la premsa internacional per a parlar sobre ell. Fou, concretament, aquest dissabte en un acte televisat en directe, en el que Chávez va fer referència a la llibertat de publicació de continguts a Internet.

El motiu de tot fou la publicació en els fòrums de Noticiero Digital per part d’uns internautes aliens a la plantilla de periodistes del rotatiu, d’un comunicat en el qual s’informava sobre el suposat assassinat del ministre d’obres públiques del govern veneçolà, Diosdado Cabello. Segons el fals informe, el vehicle en el que circulava Cabello hauria estat aturat per un nombrós grup d’homes armats que haurien obert foc sobre ell, matant a tots els ocupants. El mateix Cabello va estar present durant l’acte televisat en el que Chávez va explicar els fets.

El més greu del cas és que, i seguint amb l’argumentació de la nota, aquesta afirmava que en breus instants seria publicat un comunicat oficial per part del govern en el qual s’atribuiria l’autoria a un grup finançat pel president colombià Álvaro Uribe, amb qui Hugo Chávez ha mantingut algunes discrepàncies, enrarint el clima diplomàtic entre ambdós països. Davant d’aquests fets, el president veneçolà va apel·lar a la intervenció de la fiscalia de l’estat i del mateix Cabello per denunciar els fets, realitzant una crida a l’estat i al poble per combatre aquests actes.

Però les declaracions que han transcendit majoritàriament als mitjans de comunicació de tot el món són aquelles en les que Chávez es va referir a la llibertat per publicar qualsevol cosa a Internet. Basant-se en unes declaracions de la canceller alemanya Angela Merkel, Chávez va afirmar que la Xarxa de xarxes no pot ser un espai totalment lliure i obert en el que qualsevol persona pugui publicar qualsevol cosa, tal i com passa en altres mitjans com la televisió via satèl·lit. Concretament, en les declaracions esmentades per Chávez, Merkel es referia a la polèmica generada a Alemanya per les imatges del servei Google Street View, i segons tinc entès, la canceller alemanya afirmava creure en la llibertat d’Internet al mateix temps que creia fermament que això no implica que el ciberespai sigui un territori al marge de la llei.

Per donar solidesa als seus arguments, Chávez va posar com a exemple un hacker detingut a Colòmbia (sense especificar el seu nom) per haver difós a través d’un lloc web hackejat la falsa notícia de l’assassinat d’un fill del president colombià, l’anteriorment esmentat Álvaro Uribe, i d’una altra persona que va enviar amenaces de mort al president nord-americà Barak Obama i que també es troba actualment a presó.

En el seu discurs, el president veneçolà va afirmar que Internet no pot ser un espai diferenciat dels altres mitjans de comunicació, i es va mostrar favorable a que cada país estableixi les seves pròpies regles sobre el que es pot i el que no s’ha de publicar. També va llançar una advertència "tant a qui ho diu com a qui ho deixa dir i desenvolupar", en clara referència no només als internautes que van publicar la falsa notícia, sinó també al mitjà que els va facilitar l’espai per fer-ho.

Per la seva banda, Noticiero Digital -que s’autodefineix com "un mitjà liberal pioner en promoure el periodisme ciutadà i l’opinió plural sense censura prèvia a Internet"- addueix que la falsa notícia fou publicada per uns forumistes aliens a la redacció del rotatiu, i que complint amb els termes i condicions de l’acord d’usuari per usar els seus serveis, en conèixer els fets va retirar immediatament la falsa informació. També s’indica que els internautes que havien publicat la falsa notícia es van registrar uns minuts abans en el portal.

També es queixen en el rotatiu que Chávez hagi abocat les seves crítiques sobre el mitjà, i no sobre els autors individuals. Per a Noticiero Digital, això seria com culpar a Facebook o Twitter del que a les seves pàgines hi publiquen els internautes, i aprofita per denunciar l’amenaça que això suposa per a la llibertat d’expressió.

Nou cas per a un vell problema

On es troben els límits de la llibertat d’expressió a Internet? Realment funciona l’autoregulació del mitjà, o bé s’ha de buscar una autoritat que controli la Xarxa? i, si és així com hauria de ser aquesta autoritat i a qui hauria de retre comptes? Totes aquestes preguntes, que encaixen perfectament en el cas que ens ocupa, no són noves.

És un debat que data del principi de la gran expansió d’Internet entre el públic, i que no s’acabarà passi el que passi; perquè si hi ha més llibertat per publicar el que cadascú pensi, sempre hi haurà persones que se’n queixin adduint que han estat insultats o atacats, mentre que si es controlen els continguts, sempre hi haurà qui prengui la bandera de la llibertat de pensament per justificar l’obertura total d’Internet.

El problema no resideix en el mitjà per ell mateix, sinó en la gent, en les persones, que són en tot cas els qui actuen de mala fe ja sigui en un o altre sentit. Probablement, mai ens arribem a posar d’acord en com s’ha de tractar la informació a la Xarxa de xarxes.

Més informació

Discurs d’Hugo Chávez (en castellà) sobre el cas de la falsa notícia publicada a Noticiero Digital i referència a la llibertat de publicació a Internet (vídeo)

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)