I RIM va presentar el seu tablet

Compartir

BlackBerryLa companyia, coneguda pels seus smartphones BlackBerry, posa un peu en el segment dels tablets lleugers per accés a Internet amb una filosofia molt semblant a la d’Apple: plataforma tancada però popular i àmpliament coneguda pels usuaris.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Finalment no fou el BlackPad (denominació per a alguns amb connotacions sinistres), si no que ha estat el PlayBook, nom molt més festiu* per a la primera incursió de RIM fora de l’àmbit dels smartphones, presentat a la Devcon 2010, la conferència per a desenvolupadors de la companyia.

El nou tablet busca diferenciar-se en diversos punts del què RIM deu considerar el seu gran rival, l’iPad d’Apple: per començar, és més petit, amb una pantalla de 7 polzades i resolució 1024×600. El seu pes és de 400 grams, mentre que l’iPad oscil·la sobre els 700, inclou una pantalla multitàctil capacitativa i una càmera davantera per a la realització de videoconferència.

Però la peça de maquinari que potser diferencia més a aquest aparell de la resta dels contendents és el processador, de doble nucli i a 1 GHz. de velocitat. Tot i que RIM no indica a la seva pàgina web de quin fabricant i model es tracta, pel que hem aconseguit saber seria un Cortex-A9 d’ARM, una de les CPU’s més potents actualment en el mercat per a smartphones, tablets i altres dispositius personals d’accés a Internet.

La pantalla principal del PlayBook
La pantalla principal del PlayBook

L’accés a la Xarxa de xarxes es pot fer a través d’una connexió Wi-Fi o bé mitjançant un smartphone BlackBerry i connectant el tablet a aquest a través de Bluetooth, però el PlayBook no disposa de cap opció amb mòdul SIM o microSIM per connectar-se directament a Internet, a diferència de l’iPad.

Sembla que els creatius de RIM han decidit diferenciar-se d’Apple al preu que fos, encara que sigui a base de fer tot al contrari fins i tot si això pot ser contraindicat.

La sortida de vídeo està constituïda per un port microHDMI, i comptant que l’aparell ha estat concebut amb un fort enfocament multimèdia (és capaç de reproduir continguts HD a 1080p), sembla que RIM no es vol quedar només amb el mercat corporatiu, si no prendre també part del pastís dels usuaris finals.

Una plataforma de programari nova

Amb l’adquisició de QNX aquest abril passat, s’especulava que RIM empraria part de la tecnologia de la companyia absorbida per a millorar el seu propi sistema operatiu, però no ha estat exactament així; el què ha acabat fent el fabricant canadenc és crear una nova plataforma específica per a tablets i que ha batejat amb el nom de BlackBerry Tablet OS.

Gestió del correu en el PlayBook
Gestió del correu en el PlayBook

Aquesta és, en principi, incompatible amb les aplicacions desenvolupades per a BlackBerry OS anterior a la versió 6 del mateix. Però tot i això, la companyia s’ha preocupat de facilitar l’adopció d’Apps (tal i com es coneix als programes específics d’una o d’unes poques funcions per a dispositius mòbils) procedents d’altres fonts, aconseguint així de manera ràpida un catàleg força nodrit de programari: el que ha fet és crear una nova plataforma de programació anomenada BlackBerry WebWorks que permet generar codi compatible amb ambdós sistemes (el de tablet i el de smartphones), a més d’afegir compatibilitat per a aplicacions Adobe AIR, Adobe Flash i Java.

La sincronització amb els actuals smartphones BlackBerry (fins i tot aquells amb una versió de sistema operatiu inferior a la 6) permet disposar en ambdós terminals de tot el correu electrònic, calendari, tasques, documents i altres continguts, traspassant les dades a través d’una connexió Bluetooth.

L’arribada als mercats, per a després de la campanya nadalenca

Potser alguns ho consideren un error, però de ben segur que RIM tindrà les seves bones raons per fer-ho així: el PlayBook arribarà a les botigues entre principis de 2011 (als Estats Units) i el segon trimestre del mateix any (resta del món). La campanya nadalenca queda, doncs, fora dels objectius de la companyia canadenca.

Potser a RIM pensen que la recessió econòmica afectarà les compres de nadal, però que la recuperació es farà visible precisament en aquesta època donant a entendre als possibles compradors que ja és hora de despertar de la letargia estalviadora. Sigui com sigui, podem donar per fet que aquesta estratègia de mercat rebrà crítiques per part de bona part dels analistes.

I més

Aquesta no és l’única novetat que el fabricant canadenc ha presentat a la Devcon 2010, malgrat que òbviament ha eclipsat a la resta; entre altres presentacions, RIM ha donat a conèixer la seva nova plataforma de construcció d‘aplicacions web, el codi font de la qual ha obert i entregat a la comunitat, i el nou toolkit per a la creació de “Super Apps”.

* Literalment, en anglès, significa ‘llibre per a jugar’

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina