IANA atribueix els dos últims blocs d’adreces IPv4 lliures. S’esgota Internet?

Compartir

InternetNo us deixeu endur pel pànic, la Xarxa de xarxes no està en perill, encara que per a mantenir la seva constant expansió necessita que entri en funcionament a nivell global l’IPv6 ja, i no com fins ara només en petites dosis. La seva expansió sí que està en dubte, no així el seu funcionament.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – S’ha produït un fenomen que podríem qualificar d’“històric”: IANA (Internet Assigned Numbers Authority) ha assignat els dos darrers grans blocs d’adreces IP lliures, amb la qual cosa no en queden més per atorgar a les cinc entitats que gestionen el funcionament de la Xarxa en les diverses zones en la qual es divideix el globus: ARIN per a Nordamèrica, LACNIC per a sud i centre Amèrica, RIPE NCC per a Europa, Orient Mitjà i Rússia, AfriNIC per al continent africà, i APNIC per a Oceania i Àsia (tret de la part asiàtica de Rússia, que entra dins de RIPE NCC).

Això no significa un col·lapse d’Internet, no vol dir que la Xarxa de xarxes vagi a deixar de funcionar d’un moment a un altre, però sí que vol dir que no podrà créixer més enllà del que és avui fins que es solucioni aquest problema, i l’única solució és la introducció massiva del protocol IPv6, que permet la connexió d’un nombre tan elevat de dispositius que, ara com ara, podem considerar-lo infinit.

Internet és una xarxa que, per molt que pugui semblar moderna, va néixer a la dècada dels 60, i continua mantenint una herència d’aquesta època en la seva estructura bàsica. L’adreça IP d’una màquina (un conjunt de quatre blocs de tres xifres que no pot passar en cadascun d’ells de 255) és l’identificador que permet a aquest dispositiu interactuar amb els altres que estan connectats a Internet. Aquestes adreces són assignades en grans blocs, de manera que si -posem per exemple- una operadora de telecomunicacions necessita expandir-se, contractarà un bloc d’adreces IP, fet que li donarà peu a permetre que un determinat nombre de clients es connecti a les seves xarxes i accedeixi a Internet.

el que s’ha esgotat són aquests grans blocs d’adreces, però el funcionament de la Xarxa continua de manera normal. És, com he dit abans, el seu creixement que està aturat, ja que ningú pot contractar blocs nous d’adreces.

El nou protocol IPv6, del qual ja en fa anys que es diu soluciona totes les mancances de l’IPv4, reparteix adreces hexadecimals de 128 bits, vuit blocs de quatre dígits hexadecimals. Això permet disposar d’un nombre tan gran d’adreces úniques que, almenys teòricament, cada dispositiu connectat a la xarxa podria disposar de la seva pròpia adreça única i permanent. Actualment, en la majoria dels casos, els usuaris finals es connecten a Internet a través del seu proveïdor de serveis (ISP) amb adreces IPv4 temporals que són reassignades a altres usuaris a mesura que els que les estan emprant es desconnecten de la Xarxa.

Amb els pixats al ventre”

El gran problema sorgeix pel ritme tan lent amb el que les diverses organitzacions han anat adoptant l’adreçament IPv6 i la creixent necessitat que hi ha d’adreces IP en països emergents com la Xina, l’Índia i el Brasil, en els quals la part de la ciutadania que abans no podia accedir a Internet té cada dia més poder adquisitiu i voluntat d’estar connectat.

La veu d’alarma fa ja algun temps que està circulant, i fins ara diverses organitzacions han introduït l’adreçament IPv6 en els seus sistemes, però no ha estat un canvi acollit de forma massiva, amb una migració total i absoluta com era d’esperar, si no parcial.

En resum, l’esgotament de les adreces IPv4 ha agafat a la indústria “amb els pixats al ventre”, malgrat que tampoc serà l’hecatombe que alguns havien predit i estan anunciant.

Des d’aquestes ratlles vull agrair a Carlos Friaças, Enginyer de xarxes i bon amic, les seves indicacions que m’han ajudat en la redacció d’aquest article.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)