IBM allibera versi

Compartir

Buscarà un lloc al mercat rivalitzant amb l’Office de Microsoft i la seva alternativa lliure, el cada cop més popular OpenOffice.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El modern Lotus Symphony busca recuperar el prestigi i la quota de mercat que en el passat van tenir les seves aplicacions, quelcom difícil en un panorama ofimàtic dominat per Microsoft Office en les seves versions per a Windows i Mac OS X, i amb un “outsider” tan potent com OpenOffice que cada dia esgarrapa més quota de mercat gràcies a l’ús de formats de fitxer oberts i a la seva gratuïtat, coses que el converteixen en una excel·lent opció per als venedors i distribuïdors com a valor afegit a les seves vendes.

Lotus fou una marca de prestigi reconegut en el seu moment, inventora del concepte modern de full de càlcul amb el seu producte 1-2-3, el qual va servir de model a molts altres desenvolupaments posteriors entre els que s’hi compta l’Excel de Microsoft. Un altre producte emblemàtic d’aquesta suite quan va estar ja en poder d’IBM (cap al 1995) fou el processador de textos Ami Pro.

El nou Lotus Symphony és un programari gratuït disponible per a dues de les principals plataformes informàtiques actuals: Windows i Linux. Per a més endavant es va anunciar una versió per a Mac OS X, de la qual encara no en tenim cap notícia.

La interfície d’usuari és espectacular en els dos sistemes operatius, i és un “encreuament” entre la de l’OpenOffice i la del Microsoft Office 2003. Pel que fa als formats de document, Lotus Symphony 1.0 empra per defecte els formats oberts OpenDocument per a totes les seves aplicacions, podent per tant intercanviar documents del processador de textos, full de càlcul o programa de presentacions amb altres suites ofimàtiques que emprin el mateix format com OpenOffice o KOffice.

La interoperativitat amb Microsoft Office no s’ha oblidat, i el programari és capaç de reconèixer i treballar amb els formats propietaris d’aquesta suite fins a la versió 2003, no estant suportats els fitxers Open XML. Tampoc s’ha deixat de banda la interacció amb Lotus SmartSuite, el vell paquet d’aplicacions ofimàtiques d’IBM.

La primera versió estable, que succeeix a la beta llançada a finals de 2007 i que millora alguns aspectes corregint els bugs detectats, pot ser descarregada gratuïtament des del lloc web del programa. La quantitat de peticions que ha rebut aquests dies fan que a vegades sigui difícil arribar de manera efectiva a descarregar-lo. Esperem que IBM aviat posi remei a aquesta situació

Guillem Alsina