IBM podria comprar Sun Microsystems

Compartir

Si l’operació, valorada en 6.500 milions de dòlars, és duta a terme, suposarà la incorporació a l’arsenal d’IBM d’una sèrie d’armes per atacar frontalment a HP en el terreny dels servidors corporatius.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No és la primera vegada que es posa sobre la taula el futur de Sun Microsystems; la crisi que travessa la companyia és un secret conegut des de ja fa temps.

Placa indicant el quarter central de Sun Microsystems

Segons informa el Wall Street Journal, IBM hauria entrat en converses amb Sun per procedir a l’adquisició d’aquesta darrera, en una operació la suma se de la qual s’estima en 6.500 milions de dòlars. De dur-se a terme, seria l’adquisició més gran realitzada per IBM en la seva llarga història.

A IBM, l’operació li permetria incorporar al seu catàleg de productes, servidors corporatius basats en xips diferents de l’arquitectura Intel, així com un nou sistema operatiu Unix diferent del Windows de Microsoft, una independència que Big Blue va perdre en liquidar la línia de sistemes operatius OS/2.

A més, l’adquisició de Sun permetria a IBM escalar posicions en la seva lluita amb HP en el mercat dels servidors corporatius i millorar la seva posició en infraestructures dirigides a Internet, especialment pel què fa a Cloud Computing.

La reacció a la borsa ha estat immediata, i les accions de Sun Microsystems han pujat com l’escuma en aquestes darreres jornades, recuperant el nivell que tenien a mitjans del setembre de l’any passat. Tot i això, l’empresa nord-americana dista molt de la cotització que ostentava l’octubre del 2007, dates en què va aconseguir un dels màxims dels darrers quatre anys.

La cotització d’IBM també ha pujat però mantenint-se en els marges en què s’ha mogut des de l’octubre del 2008, moment en què va patir una abrupta caiguda des d’una cotització, segons l’opinió de molts, inflada.

Una empresa històrica

Tot i ser relativament jove (va ser fundada el 1982) aquesta companyia d’origen nord-americà ha deixat una profunda empremta al seu pas amb les tecnologies que ha desenvolupat. Des del llenguatge Java fins al sistema operatiu Solaris o els seus servidors, moltes i variades han estat les aportacions que ha realitzat al sector tecnològic, com l’estàndard NFS per a accés a sistemes de fitxers en xarxa, la suite ofimàtica OpenOffice (fruit de l’obertura del codi font de StarOffice) o els microxips SPARC.

La desaparició de Sun com a marca, absorbida per IBM (o, eventualment, per qualsevol altra empresa) seria sense cap mena de dubte un gran pèrdua per a la varietat de l’ecosistema informàtic, especialment quan aquesta companyia s’ha convertit en una de les principals que aposta per la filosofia del programari lliure d’entre les grans, malgrat que des d’alguns sectors s’afirma que aquesta aposta és més aviat interessada i de cara a la galeria.

La veritat és que més d’un projecte lliure ha estat encetat des de Sun i, en major o menor mesura, interessada o no (al cap i a la fi, és una companyia comercial que ha de guanyar diners), el fet de què ha contribuït a la comunitat és innegable.

Les possibles causes d’una crisi

La pretesa crisi de Sun, mai admesa des de la multinacional però un rumor constant en la comunitat tecnològica i els mitjans de comunicació especialitzats, podria tenir el seu fonament en diversos errors de càlcul pel què fa al mercat; en primer lloc ens trobem amb l’apartat del maquinari, en el que Sun va apostar inicialment per la seva pròpia arquitectura SPARC, una aposta que no sembla haver estat guanyadora. A això, alguns li afegeixen errors estratègics en el programari, en el que Sun no ha sabut rendibilitzar l’obertura de codi de productes com Solaris o Java.

Sigui com sigui, sense cap mena de dubte l’època de recessió global que estem vivint no contribueix precisament a permetre recuperar-se d’aquestes errades, sinó que més aviat afegeix més llenya al foc d’aquestes ferides.

Segons afirma l’article del Journal en el qual es detalla l’operació, IBM no és la primera companyia amb la què Sun hauria estat en converses. Anteriorment, HP i Dell haurien pogut declinar l’oferta d’una companyia que segons deixa a entendre l’article, busca desesperadament que la comprin.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina