IE 9 ja està entre nosaltres amb un difícil paper

Compartir

Internet ExplorerLa nova versió del navegador web de Microsoft té un clar objectiu: frenar el lent degoteig a la baixa que pateix aquest browser enfront de les amenaces que suposen Firefox i, sobretot, Chrome. Podrà sobreposar-se a la mala fama que té entre alguns usuaris, fomentada per les companyies de seguretat informàtica?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons Microsoft, aquesta és la versió del seu navegador web Internet Explorer més esperada, desitjada i descarregada en les seves versions prèvies, encara que no ens confonguem: no fa tant que la companyia de Redmond posa els seus productes en versió prèvia a disposició dels internautes, la “guerra dels navegadors” mai ha estat tan oberta i amb tants contendents (en definitiva, tan interessant) com ara, i tampoc hi ha hagut tants internautes com fins a la data, el que encara fa més fàcil disposar d’una gran massa d’usuaris potencialment interessats.

Per a aquest llançament, Microsoft s’ha rodejat de poderosos aliats que han llançat llocs web o modificat els que ja tenien per tal que ofereixin avantatges si es naveguen amb IE9: eBay, Groupon, Hulu o Pandora entre d’altres.

Entre les característiques més destacables de la nova versió d’Internet Explorer hi tenim:

  • més rapidesa en tots i cadascun dels aspectes del navegador

  • millora el seguiment dels estàndards marcats per a la web, inclòs HTML 5

  • empra l’acceleració gràfica per hardware de la màquina

  • millorada la seguretat del programa en diversos aspectes, com per exemple en el gestor de descàrregues

Objectiu: recuperar terreny

Amb la irrupció en l’escena dels navegadors web de Firefox, hereu de Netscape, Microsoft va començar a perdre quota de mercat lentament, fet que ha portat a l’Internet Explorer des de dominar gairebé un 95% del mercat a rondar el 60%, una xifra encara avui impressionant però que dista molt de ser el que fou. Però la principal amenaça no és, ara com ara, Firefox, si no Chrome.

En un temps rècord, el navegador web de Google no només s’ha posicionat com la tercera opció darrere l’IE i la guineu de foc, si no que la seva massa d’usuaris és sòlida, pel que és difícil que perdi mercat a curt/mitjà termini, a més que el seu ritme de creixement és altíssim, pel que ben aviat el podríem veure en segona posició d’aquest rànquing.

Aquesta és la veritable amenaça a la què ha de fer front Microsoft, i per això a Redmond han decidit simplificar encara més la interfície d’usuari per tal que s’assembli al browser de Google, quelcom que també estan fent a Mozilla i que sembla una tendència de present i de futur.

L’execució de JavaScript més ràpidament, punt essencial en qualsevol browser que es prei en l’era de la Web 2.0 i les aplicacions en el núvol, s’incrementa notablement en aquesta nova edició. Queda per veure -i això es constatarà al llarg dels mesos vinents- si amb això supera els potents motors de Chrome i Mozilla, i fins i tot els de Safari i Opera, rivals molt distants en termes de quota de mercat però tècnicament al mateix nivell o fins i tot per davant del browser de Microsoft.

Un handicap: IE9 necessitarà, com a mínim, un Windows Vista per a executar-se, el que exclou a més de la meitat dels escriptoris actuals que encara funcionen amb XP. Malgrat tot, aquest tampoc és un detall que sembli preocupar a Redmond, ja que l’epicentre de la batalla es troba en els sistemes més nous que munten principalment Windows 7.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)