Igelle, la distribució Linux “diferent”

Compartir

GNU/LinuxUn escriptori fet a mida i un gestor de paquets propi són les principals senyals d’identitat d’aquesta distro que busca realitzar una aproximació lleugerament diferent a l’escriptori informàtic, i que recentment ha vist publicada la seva versió 1.0 .

Redacció – Independentment que agradi o no, cal reconèixer que Igelle és una petita joia que busca aportar a l’ecosistema GNU/Linux un enfocament diferent del que ha de ser el sistema operatiu des de la interfície gràfica d’usuari fins a les eines del mateix sistema.

El projecte Igelle busca donar cobertura a tots els dispositius electrònics que munten un microxip, pel que disposa de versions per a desktops (ordinadors, ja siguin sobretaules, portàtils, netbooks o fins i tot tablets), servidors, dispositius mòbils (smartphones) i encastats. Des del mateix projecte s’afirma que s’ha treballat especialment el suport per a maquinari, i que a diferència d’altres plataformes, s’ha buscat realitzar un sistema operatiu adaptable a totes les tipologies de dispositius electrònics existents avui en dia al mercat.

No deriva de cap distribució coneguda, sinó que ha estat concebuda des de la base de forma única i diferenciada, aportant solucions pròpies als problemes amb què es troben els sistemes operatius moderns, fet que deriva en què -per exemple-, el sistema de gestió de paquets no sigui cap dels que s’empren en les altres distribucions.

L’escriptori tampoc és el típic Gnome, KDE o Xfce. Si haguéssim de comparar-lo, visualment recorda vagament al Mac OS X pel Dock inferior, però aquí s’acaba tot. La solució, com altres en el sistema, és un desenvolupament propi basat en GTK+ i el motor de renderització WebKit, el mateix que empren coneguts navegadors web com ara Safari (Apple), Chrome (Google) i el browser inclòs en Symbian S60. Aquest escriptori rep el nom d’Esther i inclou una sèrie d’eines integrades per a la gestió del sistema, com ara canvi de clau d’accés (esther-change-password) o gestió de la franja horària i la data (esther-datetime-settings).

L'escriptori d'Igelle 

L’única versió descarregable des del lloc web de la distro és la desktop. Per a la resta, és necessari posar-se en contacte amb l’empresa que es troba darrere de la distro, Job&Esther, amb seus a Finlàndia i les Filipines, i dedicada a la creació de solucions de programari multiplataforma (pensades per funcionar en diversos tipus de dispositius).

En definitiva, una interessant creació que ve a col·laborar amb solucions pròpies al ja de per si divers ecosistema GNU/Linux, un glop d’aire fresc que s’agraeix entre moltes distribucions que, simplement, acaben sent reempaquetatges d’altres projectes.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina